Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 81
 İndirme 26
AHMET HAMDİ TANPINAR’IN “BURSA'DA ZAMAN” ŞİİRİNDE “ZAMAN” VE “RÜYA” KAVRAMLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME
2013
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa’da Zaman şiiri; “zaman” ve “rüya” kavramları etrafında yorumlanmaktadır. Türkçenin miracına ulaştığı abidelerden biri olan Bursa’da Zaman, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın en güzel metinlerinin başında gelir. Bu şiir, şairin geçmişi ve şimdiyi an’da birleştirerek oluşturduğu kendine ait özel bir zaman diliminin estetik bağlamda ifadesidir. Sanatının en önemli iki unsuru olan rüya ve zaman kavramları bu şiirin temel motiflerini oluşturmaktadır. Zaman ve rüya kavramlarının, Tanpınar’ın bu şiirinde diğer bütün kavramları kuşatan birer üst-kavram olduğu görülmektedir. Şehirler bir medeniyete ayna tutan mekânlardır. Doğanın sunduğu güzellikleri üzerinde toplayan Bursa’nın Osmanlı medeniyetinde ayrı bir yeri vardır. Bursa üzerine dikkatlerini yoğunlaştıran şair, her mekânın bir kültürel bellek görevi taşıdığını görür. Şehre tarih, kültür, musikî ve sanatın penceresinden bakan şair, geçmişi rüya planında inşa ederek tarihi olanı şimdiki zamana taşır. Zengin bir imge yoğunluğuna sahip şiirde kullanılan üslûp, Bursa’nın tarihî ve kültürel dokusu kadar zengindir.

Anahtar Kelimeler:

A review of Ahmed Hamdi Tanpinar's "Time in Bursa" in the "Time" and "Dream" quarters
2013
Yazar:  
Özet:

In this article, Ahmet Hamdi Tanpınar’s Poetry of Time in Bursa is interpreted around the concepts of “time” and “dream”. In Bursa, one of the abidays that Turkish has reached the miracle, the time comes at the beginning of the text of Ahmet Hamdi Tanpınar. This poem is an expression in the aesthetic context of the poet’s own particular time range, which it forms by combining the past and the present in the moment. The concepts of dream and time, which are two important elements of art, constitute the main motives of this poem. The concepts of time and dream appear to be one top-cavram that surrounds all the other concepts in this poem of Tanpınar. The cities are a mirror to a civilization. Bursa, which collects on the beauty of nature, has a separate place in the Ottoman civilization. The poet, who focuses his attention on the stock market, sees that every place carries a role of cultural memory. The poet, who looks to the city from the window of history, culture, music and art, builds the past in a dream plan and brings the history to the present time. The style used in poetry with a rich image intensity is as rich as the historical and cultural textures of Bursa.

2013
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.005
Atıf : 4.767
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi