Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 26
Türk Çocuklarının Çizim, Yazma ve Anlatım Becerilerinin Resimli Bir Öykü Kitabı Kullanarak Betimlenmesi
2019
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı 36-61 aylık Türk çocuklarının çizim, yazma ve anlatım becerilerini incelemektir. Çalışmaya Ankara’da bulunan iki okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 36-61 aylık 28’i kız, 32’si erkek olmak üzere toplam 60 çocuk katılmıştır. Çocuklara resimli bir öykü kitabı Etkileşimli Kitap Okuma yöntemine göre okunduktan sonra çizim ve yazma becerileri, oluşturulan kontrol listeleri ile incelenmiştir. Anlatım becerilerine ilişkin kategoriler ise alınan ses kayıtlarının yazıya aktarılmasından sonra nitel araştırma yöntemlerinden içerik ve betimsel analiz teknikleriyle belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre 36-48 aylık çocuklarla 49-61 aylık çocukların çizimleri arasında çizgi türleri, insan figürleri ve şekilleri açısından bazı farklılıklar bulunmaktadır. Çizim becerilerinin büyük yaş grubu çocuklarda daha anlaşılır olduğu görülmektedir. Her iki yaş grubunda yer alan çocukların yazı ürünleri incelendiğinde ise yazının yönü, resim ve yazı arasındaki farkın anlaşılmış olması gibi becerilerin yine yaşlarına göre farklılaştığı söylenebilir. Çocukların anlatım becerileri ise altı farklı kategoriye ayrılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, çocukların çizim, yazma ve anlatım becerilerinin birbiriyle bağlantılı öğrenme süreçleri ile desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Description Of Turkish Children's Drawing, Early Writing and Narrative Skills Using A Picture Book
2019
Yazar:  
Özet:

This study investigates the drawing, early writing and narrative skills among Turkish children aged 36-61 months using a picture book. The participants were 60 children–28 girls and 32 boys–who attended two preschool institutions in Ankara, Turkey. Two checklists developed by the researchers were used to investigate the drawing and writing skills of children after picture books were read to them following the Dialogic Reading method. In addition, the qualitative methodology of content and descriptive analyses was utilized for transcription and analyses of voice records in order to create categories relating to the participant children’s narrative skills. Turkish children did what was expected from them after reading a picture book. Study results suggest some differences occur with regard to line types and human figures between the drawing behavior of children aged 36-48 months and those aged 49-61 months. It was observed that the drawing aptitude of the older group; those aged 49-61 months, was more developed. This result is similar to the findings of other relevant literature. Furthermore, an investigation of the children’s writing products indicated that age is a determining factor in skill development. Picture books revealed children’s early literacy skills and the results indicated that drawing, writing and narrative skills should be supported through an interconnected learning process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 9.349
2023 Impact/Etki : 0.596
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi