Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 10
Nüzûl Dönemini Bilmenin Anlama Etkisi: “Fülki’l-Meşhûn” Olgusu Üzerine Bir İnceleme
2019
Dergi:  
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son dönem tefsir çalışmalarına bakıldığında nüzûl sıralı tefsir yaklaşımının revaçta olduğu görülmektedir. Literatürde bazı âyetler özelinde Kur’ân’ı daha iyi anlamaya yönelik bu yeni tefsir metodunun başarılı örnekleri mevcuttur. Bununla birlikte mezkûr yaklaşımın pratikte beklentileri karşılamadığına birçok âyet için farklı bir anlam ve yoruma gidilmediğine şahit olunur. Bu bağlamda nüzûl sıralı tefsirlerde Yâsîn Sûresi 41. âyette geçen “Fülki’l-Meşhûn” kavramıyla neyin kastedildiğine dair yapılan yorumlar, Mushaf tertibini esas alan tefsirlerde bulunan yorumlardan farklı değildir. Bu makalede, nüzûl sıralı tefsir metodunun “Fülki’l-Meşhûn” kavramını anlamaya etkisi olup olmadığı araştırılacaktır. Araştırmada ilk olarak mezkûr tamlamayla neyin kastedildiği birincil ve ikincil anlamlar üzerinden tespit edilecektir. Bu anlamlara ulaşmak gayesiyle öncelikle “Fülki’l-Meşhûn” ifadesi için tefsir geleneğinde bugüne dek ortaya konulan yorumlar ana hatlarıyla aktarılacaktır. Sorasında ise f-l-k ve ş-h-n köklerinin etimolojisine vakıf olmanın, “Fülki’l-Meşhûn” tamlamasını Kur’ân’ın bütünselliği içerisinde değerlendirmenin ve nüzûl dönemini bilmenin bu kavramı anlamaya etkisi araştırılacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda; Allah’ın varlığının bir delili olarak “taşıma imkânı veren her türlü gemi” birincil ve tefsîrî anlam olarak tespit edilmiştir. Te’vîlî ve ikincil anlam statüsünde “Habeşistan’a hicret edilen gemi” şeklindeki muhtemel mana ortaya çıkarılmıştır. Bu anlamın tutarlılığı belirlenirken; filolojik tefsir yönteminin, Yâsîn sûresinin tarihlendirilmesinin ve buna bağlı olarak siyer bilgisinin sunduğu imkânlar kullanılmıştır.    

Anahtar Kelimeler:

The meaning of the knowledge of the period of Nûl: A review on the fact of "Fülki'l-Meshhûn"
2019
Yazar:  
Özet:

When you look at the last period of the work, it is clear that the reverse approach of the reverse approach is in reverse. In literature there are some successful examples of this new interpretation method to better understand the Qur’an in particular. However, it is witnessed that the mosquito approach in practice does not meet the expectations for many verses and does not go to a different meaning and interpretation. In this context, the interpretations of what is meant with the concept of "Fulki'l-Meshhûn" which is passed in the 41st verse of the Qur'an are not different from the interpretations of what is meant with the interpretation of what is meant with the interpretation of what is meant. In this article, we will explore whether the method of the Nuzul ordered interpretation has an effect on understanding the concept of "Fülki'l-Meşhûn". The study will first identify what the first and secondary meanings are meant by the completion of the mezkûr. In order to these meanings, the interpretation of the "Fülki'l-Meşhûn" in the tradition of the interpretation to date will be transmitted with the main lines. In the question, the effect of being founded on the ethymology of the roots of f-l-k and sh-h-n will be investigated, the completion of "Fülki'l-Meshhûn" in the integrity of the Qur'an and the understanding of this concept of the period of Nûl. As a result of the research done, it was identified as a proof of the existence of God as "all kinds of ships allowing transportation" as the primary and theoretical meaning. In the status of Te'vîli and secondary meaning, a possible man has been revealed in the form of "boat migrated to Habeshistan". The consistency of this meaning is determined; the possibilities used by the philological interpretation method, the date of the Yâsîn surrender and accordingly the scier knowledge.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 199
Atıf : 346
2023 Impact/Etki : 0.116
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi