Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 965
 İndirme 58
 Sesli Dinleme 3
1934 TARİHLİ SOYADI KANUNU UYGULAMALARI ve MALATYA ÖRNEĞİ: (FIRAT GAZETESİ VERİLERİNE GÖRE)
2019
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk İnkılâbının en önemli özelliği, millî kurumsal bir yapı oluşturma çabasıdır. Yeni düzen çalışmaları olarak değerlendirebileceğimiz Türk İnkılâbının hemen her alanında bu özelliği görmek mümkündür. Türk Tarihi ve Türk Dili çalışmalarının tabii bir yansıması olarak değer kazanan ve bütün bireylerin “Öz adları” yanında bir de “Soy Adı” taşımalarına ilişkin çalışmalar millî kimliğin oluşturulması amacıyla atılan en önemli adımlardan biri olmuştur. Uygulama ile batılı toplumlarda olduğu gibi aile reisinin alacağı ve aile bireylerinin de kullanabileceği bir soy adının belirlenmesi amaçlanmıştı. Konu,  Hükümetin hazırladığı bir kanun tasarısıyla TBMM.’ye getirilmişti. Soyadı Kanunu düzenlemesi, 21 Haziran 1934’te kabul edilmişti. 26 Kasım 1934’te çıkartılan bir başka kanunla da ağa, hacı, hafız, hoca, molla, efendi, bey, beyefendi, paşa, hanım, hanımefendi ve hazret gibi lakap ve unvanların kullanılması kaldırılmıştı. Vatandaşların, kanunun karşısında ve resmî belgelerde yalnız adlarıyla anılacakları belirtilmişti. Ayrıca işlemlerin kolaylıkla yapılmasını sağlamak amacıyla bir de “Soy Adı Nizamnamesi” çıkartılmıştı. Soyadı Kanununun çıkmasından sonra her yörede olduğu gibi Malatya’da da her aile reisi kabiliyetlerine, mesleklerine ve birtakım alışkanlıklarına göre “soy adı” bulma arayışına girmişti. Yerel basın da konuyu sütunlarına taşıyarak vatandaşların uygun bir soy adı seçmelerine yardımcı olmuştu. Bir kamu görevi olarak kabul edilen bu tür bir çalışmayı, Malatya’nın tek yerel gazetesi olan Fırat üstlenmişti. Çalışma, 2 Ocak1935-2 Temmuz 1936 tarihleri arasında Malatya’daki soy adı seçme sürecini ve Fırat Gazetesinin verilerine göre ailelerin seçtikleri soy adlarıyla ilgili örnekleri içermektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Applications of the 1934 Law of Soyaadi and Malatya Example: (According to the data of the FIRAT newspaper)
2019
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

The main feature of the Turkish Inquisition is the effort to create a national corporate structure. It is possible to see this feature in almost every area of the Turkish Inquisition that we can assess as new order work. The work of Turkish History and Turkish Language work, of course, has gained value as a reflection and the work on the transfer of all individuals along with their "name" and "Soy Name" has been one of the important steps taken in order to create national identity. The aim of the application was to identify a native name that the family will receive, as in Western communities, and that the family members can also use. The issue is a bill drawn up by the government.It was brought. The name law was adopted on June 21, 1934. On 26 November 1934, another law was also abolished by the use of nights and titles such as the network, the hacker, the memory, the teacher, the molla, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, the lord, and the lord. The citizens were stated to be mentioned in the law and in official documents only by their names. In addition, it was created a "Soy Name Nizamnamesi" in order to ensure that the transactions are made easily. After the release of the Name Law, as in every place in Malta, every family reader had entered the quest to find a "soy name" according to his capabilities, professions and some habits. The local press also citizens choose a suitable native name by bringing the topic into their columns. This kind of work, which was considered a public task, was taken over by Fırat, the only local newspaper in Malta. The study includes the process of selecting the native name in Malta between January 2, 1935 and July 2, 1936 and examples of the native names that families choose according to the data of the Frath newspaper.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Belgi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 314
Atıf : 551
Belgi Dergisi