Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 256
 İndirme 54
Atatürk Döneminde Soyadı Kanunu’nun Çankırı’daki Yansıması
2019
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Soyadı veya aile adı farklı ailelerden gelen kişilerin aile bağını gösteren ve bir takım karışıklıkların önüne geçmesini sağlayan bir kavramdır. Atatürk döneminde modern bir ulus devlet yaratmak için atılan adımlardan biri olan ve Türk dilinde sadeleştirme ve öz Türkçe kullanma politikasının da bir sonucu olarak meydana getirilen Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiştir. Kanunun kabulünden bir gün sonra ulusal basında vatandaşlara yönelik olarak Türk Dili Araştırma Kurumu’nun bulduğu yeni soyadları yayınlanmaya başlanmıştır. Diğer yandan vatandaşların aldığı yeni soyadlarına da yer verilmeye başlanmıştır. Çalışmamızın amacı yerel düzeyde Soyadı Kanununun Çankırı’daki yansımasını ortaya koymaktır. Soyadı Kanununun yerel düzeyde yansıması hakkındaki çalışmalar oldukça sınırlıdır. Çankırı ile ilgili olarak 1941’de Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu tarafından “Çığır” dergisinde bir çalışma yayınlanmıştır. Ancak bu çalışmada Çankırı'nın yerel basını kullanılmamıştır. Biz de bu çalışmamızda dönemin Çankırı yerel basınından olan “Çankırı’da Duygu” adlı gazetede yer alan verilerden bazı vatandaşların aldığı soyadlarını ortaya koymaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

In The Period Of Ataturk, The Reflection Of The Law Of The Name In The Chankiri
2019
Yazar:  
Özet:

Name or family name is a concept that indicates the family bond of people from different families and allows a set of confusions to be avoided. The Name Law, which was one of the steps taken to create a modern nation state in the period of Atatürk and was created as a result of the policy of simplification in the Turkish language and self-Turkish use, was adopted in the Greater National Assembly of Turkey on 21 June 1934. A day after the law was adopted, the new names found by the Turkish Language Research Institute for citizens in the national press began to be published. On the other hand, the new names of citizens have also begun to be placed. The aim of our work is to reveal the reflection of the Law on the Name at the local level. The work on the reflection of the law on the local level is quite limited. About the Chankırı in 1941 a study was published by Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu in the magazine "Çığır". However, the local press was not used in this study. We will also try in this work to reveal the names of some citizens from the data contained in the newspaper "Chankeri's Feeling" from the local press of the time.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 654
Atıf : 4.107
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini