Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 3
CİNSİYETİN ÖRGÜTSEL KÜLTÜR EĞİLİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİR META-ANALİZ ÇALIŞMASI
2019
Dergi:  
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
Yazar:  
Özet:

Örgüt literatüründe örgütsel kültürle ilgili araştırmaların 1970’lerden sonra yer almaya başladığı bilinmektedir. Bu yıllarda daha çok popüler kitap olarak yayınlanan çalışmaları daha sonra bilimsel araştırmalar izlemiştir. Türkiye’de bu konudaki çalışmalar, gerek kitap, gerekse bilimsel araştırmalar olsun, 1990’lı yıllarda yapılmaya başlanmıştır. 2000’li yıllara girilirken örgütsel kültür konusunda yapılan bilimsel araştırmalarda, özellikle lisansüstü tezlerde, dikkat çeken bir artış olmuştur. Bu çalışmaya konu olan ve temeli Harrison’un örgütsel ideolojiler adı altında yaptığı sınıflamaya dayanan örgütsel kültür eğilimleri üzerindeki araştırma doktora tezi olarak 1999 yılında yapılmıştır (İpek, 1999). Söz konusu araştırmada örgütsel kültür eğilimleri/sınıflaması güç kültürü, rol kültürü, başarı kültürü ve destek kültürü şeklinde yer almıştır. Bu çalışmada, 1999 yılından sonra yukarıda ifade edilen dört farklı örgütsel kültür eğilimini esas alarak yapılan araştırmalarda, örgütsel kültür eğilimlerinde cinsiyete bağlı olarak bir değişim olup olmadığı incelenmektedir. Bu bağlamda, dört farklı örgütsel kültür eğilimi algısında cinsiyetin etkisi olabileceği varsayımından hareketle bir meta-analiz çalışması yapılması düşünülmüştür. Türkiye’de bu konuyu ele alan yüksek lisans ve doktora tezleri ile araştırma makaleleri çalışma kapsamına alınmıştır. İlgili araştırmalara ulaşmak için Yök Ulusal Tez Merkezi ve Google Akademik veri tabanlarında tarama yapılmıştır. Tarama sonucunda analize dahil edilme kriterlerine uygun otuza yakın araştırma belirlenmiştir. Yapılacak meta-analiz sonucunda, cinsiyet değişkenine göre etki büyüklüğü belirlenecek, ayrıca araştırmacının cinsiyeti, araştırmanın yapıldığı yıl, yayın türü (tez-makale), araştırmanın yapıldığı kurum ve yer gibi moderatör değişkenlerin etki büyüklüğünü açıklama düzeyi ortaya koyulacaktır. Analiz süreci halen devam eden araştırma, bu konuda daha önce yapılmış olan benzer araştırmalarda ulaşılmış olan sonuçlarla karşılaştırılarak raporlaştırılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The influence of gender on organic cultural skills: a meta-analysis
2019
Yazar:  
Özet:

It is known that research on organizational culture in organizational literature began to appear after the 1970s. Their studies published as more popular books in these years were later followed by scientific research. In Turkey, studies on this subject, whether books or scientific research, began to be done in the 1990s. In the 2000s, scientific research on organizational culture, especially in the postgraduate theses, has been a remarkable increase. The research on organizational culture trends, which is the subject of this study and is based on Harrison's classification under the name of organizational ideologies, was conducted in 1999 as a doctoral thesis (Ipek, 1999). The study included organizational culture trends/classings in the form of power culture, role culture, success culture and support culture. This study, based on the four different organizational culture trends mentioned above after 1999, examines whether there is a change in organizational culture trends depending on gender. In this context, a meta-analysis study was considered to be conducted by the assumption that gender could have an impact on the perception of four different organizational cultural trends. In Turkey, the master’s and doctoral theses on this topic and research articles have been taken into the scope of the study. The research has been scanned in the Yök National Thesis Center and Google Academic Databases to get to the relevant research. Nearly thirty studies have been identified in accordance with the criteria for inclusion in the analysis. As a result of the meta-analysis, the size of the effect will be determined by the gender variable, and the level of explanation of the gender of the researcher, the year in which the research was carried out, the type of publication, the institution in which the research was carried out and the place in which the effect of the moderator variables will be revealed. The research that is still ongoing in the analysis process will be by comparison with the results achieved in similar research that has been done before.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)