Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 189
 İndirme 32
ANAYASACILIK HAREKETLERİ, KAPİTALİZM VE OSMANLI
2009
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmadaki temel amaç, Osmanlı Devleti’nde 18. yüzyılda başlayan ve özellikle hukuki alana hasredilen yenilik hareketlerinin neden başarıya ulaşamadığını tespit etmektir.Çalışma bu amaçla insanlık tarihinin seyrinde yaşanan ve dönüm noktası olarak kabul edilen önemli gelişmeleri, bu gelişmelerin yarattığı yeni iktisat zihniyetini ve bu iktisat zihniyetinin devlet birey ilişkisi ve hukuk devleti bağlamında belirlediği yeni toplumsal kurumların ortaya çıkışını ve bu durum ile Osmanlı ’daki anayasacılık hareketlerinin mukayeseli olarak incelenmesini kapsamaktadır.Çalışma ’da konu ile ilgili özellikle iktisat zihniyeti, iktisat ahlakı, modernizm, kapitalizm, burjuvazi ve anayasacılık hareketlerinin doğuşu ve gelişmesi konulu kitap, dergi ve makale gibi ikincil kaynaklar taranmış ve ulaşılan bilgiler yorumlanarak kullanılmıştır.Çalışmanın genelinde elde edilen bulgular, iktisadi alanda yaşanan gelişmelerin mevcut iktisat zihniyetlerini değiştirdiği, değişen iktisat zihniyetlerinin ise yeni ekonomik sistemler oluşturduğu ve bu ekonomik sistemlerin de başta hukuk alanında olmak üzere kendine has kurumlar oluşturduğudur. Çalışmanın özelinde elde edilen bulgular ise Osmanlı Devleti ’ndeki mevcut iktisat zihniyetinin, Batı ’dakine benzer şekilde değişip dönüşmediği ve bu sebeple Osmanlı ’da, Batı ’daki gibi bir kapitalist sistem ve burjuva sınıfının oluşmadığı, ekonomik anlamda bu dönüşüm yaşanmadan kapitalist sisteme has hukuki kurumların ithal edilmeye çalışılmasının bu hukuki kurumları icat eden ve koruyan sınıfın yokluğundan dolayı yerleşip olgunlaşamamasına sebep olduğudur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 5.823
2023 Impact/Etki : 0.274
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi