User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 23
 Views 43
İlköğretim 6., 7. ve 8. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Öykülerin Çocuk Yazınının Temel İlkeleri Bağlamında İncelenmesi
2012
Journal:  
Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Günümüz yazın alanında çocuk yazını önemli bir yere sahiptir. Bugün usta yazarlar yalnızca çocuklar için yapıtlar kurgulamaktadır. Kitap okuma alışkanlığının basamak basamak kazanıldığını bilen yayınevleri, her yaş düzeyi için, o yaşın gereksinimlerini karşılayan kitaplar yazan sanatçıları desteklemektedir.  Çocuk yazını, büyük bir özen ve dikkat gerektirir. Çocuklar için üreten sanatçı; çocuğu, çocuk gerçekliğini ve çocuk eğitimini göz önünde bulundurmalı ve yapıtını bu ögeleri dikkate alarak oluşturmalıdır. Çocuk yazını ürünleri hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından zevkle okunabilecek yazınsal özelliklere sahip olmalıdır. Çalışmada öncelikle metinlerin incelenmesinde kullanılacak, çocuk yazınının temel ilkeleri tanıtılmıştır. Bu ilkeler ışığında MEB tarafından hazırlanan 6., 7. ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki 6 öykü metni incelenmiş, yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırma, literatür taraması (literature review) modelindedir. Veriler yorumlanırken betimsel analiz yapılarak derlenen bilgiler ışığında sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada durum belirlemesi yapılacağından evren ve örneklem seçimine gidilmemiştir. Araştırmanın sonucunda, öykülerin genel yapısının, çocuk yazınının temel ilkelerini göz önünde bulunduran bir yaklaşımla kurgulandığı belirlenmiştir. İncelenen 6 öykü metni çocuğun ilgi ve gereksinimlerini büyük ölçüde karşılayabilir özellikte olsa da, sayıca azdır. Öykü metinlerinin sayıları arttırılabilir ve görsel ögelerden yararlanma, daha bilinçli düzeyde gerçekleştirilebilir. Çocuk yazını alanında, Türkçeyi başarılı biçimde kullanan, her çocuğun anlam evrenine uygun, çok sayıda eser varken, Türkçe ders kitaplarında kullanılan metinlerin sayıları arttırılmalı ve çocuğun anlam evrenine, gerçekliğine uygun metinlere daha çok yer verilmelidir. Yalnızca öğüt veren, çocuğun duyma, düşünme, düş kurma becerilerini geliştirmeyen metinlerden özellikle uzak durulmalıdır. Türkçe dersleri tek kaynağa bağlı olarak yürütülmemelidir. Asıl önemli olan, çocuğun iyi yapıtlara ulaşmasını sağlamaktır. Türkçe ders kitaplarındaki metinler bu amacı gerçekleştirebilmelidir. 

Keywords:

null
2012
Author:  
2012
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 272
Cite : 3.535
2023 Impact : 0.357
Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi