Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 26
CAHİT SITKI TARANCI’NIN ŞİİRLERİNDEKİ ‘AYNA’ İMGESİNE PSİKANALİTİK BİR YAKLAŞIM / A Psychoanalytic Approach to the “Mirror” Image in Cahit Sıtkı Tarancı’s Poems
2009
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ouml;Z Sigmund Freudrsquo;un ouml;ncuuml;luuml;ğuuml;yle gelişen psikanalitik eleştiri youml;ntemi, sanatccedil;ının ruhsal yaşamouml;ykuuml;suuml;nuuml;n ve bilinccedil;altının sanat eserlerinin oluşumundaki etkisini araştırır. Sanatccedil;ıların eserlerindeki ccedil;eşitli youml;nelimleri, bu eleştiri youml;ntemi iccedil;in veri oluşturur. Psikanalistlerin farklı yaklaşımlarla değerlendirdikleri bir nesne olan lsquo;aynarsquo;, birtakım ruhsal eğilimlerin saptanmasında belirleyici bir işleve sahiptir. Bu bakımdan bu nesneye belirgin bir şekilde yer veren sanatccedil;ıların eserleri, psikanalitik bir eleştiri yapılmasına imkacirc;n verebilir. Guuml;ndelik yaşamda karşılaşılan ayna takıntısının sanat eserlerinde de gouml;ruuml;lmesi, sanatccedil;ının ruhsal durumu ile ilgili ipuccedil;ları verir. Bu makalede, Cumhuriyet douml;nemi şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancırsquo;nın şiirlerinde sıkccedil;a karşılaştığımız ayna imgesi uuml;zerine psikanalitik bir ccedil;ouml;zuuml;mleme yapılarak, şairin ruhsal durumu ile souml;z konusu imgenin kullanımı arasındaki etkileşim tespit edilmeye ccedil;alışılmıştır. Anahtar Souml;zcuuml;kler: Şiir, Cahit Sıtkı Tarancı, psikanaliz, yaşamouml;ykuuml;suuml;, ayna. nbsp; ABSTRACT Psychoanalytic criticism method, developed by Sigmund Freud analyzes the effect of the spiritual biography and subconscious of the artist on the development of an art work. Various orientations of artists in their works constitutes data for this type of criticism. ldquo;Mirrorrdquo;, an object assessed with different approaches by psychoanalysts has a function in determining some psychological tendencies. Therefore, works of artists using this object apparently enables psychoanalytic criticism. Finding the mirror obsession seen in daily life in art works, too gives hint about psychological situation of an artist. In this research, it was aimed to determine the interaction between psychological situation of the poet and use of the said image by psychoanalytic analysis on the mirror image we frequently meet in Cahit Sıtkı Tarancırsquo;s poems, one of the poets of Republic period. Key Words: Poetry, Cahit Sıtkı Tarancı, psychoanalysis, biography, mirror.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi