Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
Biyokömür ve vermikompost uygulamalarının toprağın bazı biyolojik özellikleri üzerine etkisi
2018
Dergi:  
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada biyokömür (BK) ve vermikompostun (VK) topraktaki enzim aktiviteleri üzerine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, Ordu il merkezindeki bir bahçeden alınan toprağa sera koşullarında farklı oranlarda biyokömür ve vermikompost karışımları (kontrol (O1); %100 BK (O2); %100 VK (O3); %75 BK+%25 VK (O4); %25 BK+%75 VK (O5); %50 BK+%50 VK (O6)) uygulanmıştır. Deneme 20, 40 ve 60 günlük 3 farklı sürede inkübasyona bırakılmıştır. Her inkübasyon süresi sonunda BK ve VK uygulamalarının mikrobiyal biyomas, CO2 oluşumu, dehidrogenaz enzim aktivitesi, üreaz enzim aktivitesi ve arilsülfataz enzim aktiviteleri gibi toprakların biyolojik özellikleri üzerine etkisi ele alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; CO2 oluşumu, mikrobiyal biyomass-C ve dehidrogenaz enzim aktivitesi üzerine ortamlar etkili olurken, toprak organik maddesi, üreaz ve arilsülfataz enzim aktiviteleri üzerine ise uygulama ortamları ve inkübasyon süresinin etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Genellikle toprağın biyolojik özellikleri üzerine O2 ve O3 ortamlarının en etkili olduğu saptanmıştır. Toprağın üreaz enzim aktivitesinin 60 günlük inkübasyonun O2 ve O3 ortamlarında, toprak organik madde miktarının 40 günlük inkübasyonun O2 ortamında ve arilsülfataz enzim aktivitesinin 60 günlük inkübasyonun O6 ortamında arttığı saptanmıştır. Biyokömürün yüksek C ve C/N oranına sahip olması nedeniyle tek başına yeterli olmadığı, C/N oranı dar olan vermikompost gibi materyallerle beraber kullanılmasının uygun olduğu ve tüm veriler değerlendirildiğinde toprak düzenleyici olarak kullanılan biyokömürün (O2) toprağın biyolojik özellikleri üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 155
Atıf : 686
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi