Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 18
 Görüntüleme 29
 İndirme 6
Bitlis İlindeki Kaba Yem Üretim Potansiyelinin Hayvan Varlığına Göre Yeterliliğinin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Bitlis ilinin kaba yem potansiyelinin belirlenmesi, kaba yem üretiminin hayvan varlığına göre yeterliliğini belirlenmesi ve karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm sunması amacıyla yapılmıştır. Bu amaca göre Bitlis ilinin agro-ekolojik özellikleri, kaba yem üretimi ve hayvan varlığı incelenmiştir. Bitlis ili tarım alanları dağılışına göre; toplam arazi varlığı 857.906 ha, çayır-mer’a alanı 297.662 ha ve yem bitkileri ekiliş alanı 59.096 ha olup toplam arazi varlığının % 41’ ini oluşturmaktadır. Yem bitkileri ve çayır-mer’a alanlarından elde edilen toplam kaliteli kaba yem miktarı yaklaşık 522.499 tondur. Bitlis ili toplam hayvansal varlığı ise 61.748 adet büyükbaş ve 718.029 adet küçükbaş oluşturmaktadır. Hayvan sayılarının toplamı 272.297 Büyükbaş Hayvan Birimine (BBHB) denk gelmektedir. Yapılan bu çalışmada, Bitlis ilindeki mevcut hayvan sayısı, kaba yem üretim miktarının belirlenmesi ve kaba yem üretiminin mevcut hayvan potansiyeline yeterli olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Veriler değerlendirildiğinde kaliteli kaba yem açığının olduğu saptanmıştır. Kaliteli kaba yem açığının giderilmesi için; yem bitkileri ekim alanları artırılmalı, ekim nöbeti ile yem bitkileri tarımına öncelik verilmelidir. Ayrıca yem bitkilerinin verimlerini artırmaya yönelik ve çayır ve mera alanlarında ıslah çalışmaları yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Determining the sufficiency of raw food production potential in Bitlis Province according to the existence of animals
2018
Yazar:  
Özet:

This study was done with the aim of determining the brutal feed potential of Bitlis province, determining the sufficiency of brutal feed production according to the animal existence and providing solutions to the faced problems. For this purpose, the agro-ecological characteristics of Bitlis province, raw feed production and animal existence have been studied. According to the distribution of agricultural areas of Bitlis, the total land assets are 857,906 ha, the area is 297,662 ha and the planting area is 59.096 ha, which is 41% of the total land assets. The total quality raw feed obtained from the fields of food plants and peanut butter is approximately 522,499 tons. The total animal existence of Bitlis is 61,748 large and 718,029 small. The total number of animals is 272. 297 is equivalent to the Big Head Animal Unit (BBHB). In this study, the existing number of animals in Bitlis province, the determination of the amount of crude feed production and whether crude feed production is sufficient to the existing animal potential. When the data were assessed, it was found that the quality of raw food was deficient. In order to eliminate the high quality crude feed gap; food plants should be increased in the October areas, with the October surveillance, food plants should be given priority to agriculture. It should also be aimed at increasing the productivity of the food plants and to carry out healing work in the grass and grain areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.900
2023 Impact/Etki : 0.228
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi