Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 2
OSMANLI VE BATI KÜLTÜRLERİNDE SİYASETNAME GELENEĞİ: GELİBOLU’ LU MUSTAFA Âlî’NİN NUSHATU’S-SELÂTÎN ve NİCCOLÒ MACHİAVELLİ’NİN IL PRİNCİPE ÖRNEĞİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ
2021
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

ÖZET Osmanlı siyasetnameleri, devletin ihtişamlı dönemlerinde başta devlet başkanı olmak üzere diğer bütün devlet adamlarında olması gereken özelliklerden, yönetimin temel ilkelerinden bahseder. Devletin zayıfladığı veya bunalımda olduğu zamanda ise, devletin bu bunalımdan nasıl çıkacağı hususunda çeşitli teklifler ve çözüm yolları önerir. Fakat siyasetnameler bunların yanında, genel olarak iktisadi, hukuki, askeri, sosyal ve kültürel konularda da çok önemli bilgiler verir. Aynı şekilde Batı’da siyasetname türünden eserler ise, Erken Orta Çağ, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinden gelen en önemli siyasi yazı türleri arasında hükümdarlara verilen tavsiyelerdir. Avrupa geleneğinde "prensler için aynalar" olarak adlandırılan bu tür metinler, tipik olarak, bir kişinin siyasi düşmanlarına karşı nasıl korunacağı, yetkin bir yöneticinin nasıl seçileceği veya kişinin Tanrı ile kişisel sorunlarını nasıl müzakere edeceği gibi çeşitli konularda yöneticilere faydalı bilgiler sağlayan kitap uzunluğundaki yazılardır. Yani Batı’da "Prensler için Aynalar" (Mirrors for Princes) terimi, hükümdarlara ve diğer yüksek rütbeli danışmanlara bilgelik veya rehberlik sunmaya çalışan metinler için ortak bir isim olmuştur. Karşılaştırmalı Tarih: Zaman ve mekân açısından farklı iki toplum veya zaman ve mekân açısından yakın ve birbirlerinden sürekli etkilenmiş iki toplumun karşılaştırılmasıdır. Çok temel olarak farklı zamanlarda veya coğrafi çevrede benzer tarihi olayların düzenli incelenmesidir. Karşılaştırmalı Tarih, detaylı inceleme ve karşılaştırma için birçok bilgi toplar ve sonra önemli benzer ve farklı durumları karşılıklı tanımlamak için çalışır. Bu çalışmada Gelibolu’lu Mustafa Âlî’nin Nushatu’s-Selâtîn isimli eseri ile Niccolò Machiavelli’nin Principe örneği üzerine karşılaştırmalı bir analiz denemesi yapmaya çalıştık.

Anahtar Kelimeler:

Tradition of the law in the Ottoman and Bati cultures: GELIBOLU' LU MUSTAFA ALI'S NUSHATU'S-SELÂTÂTÂN and NICOLÒ MACHIAVELLİ'S IL PRINCIPE examples
2021
Yazar:  
Özet:

The Ottoman politicians speak of the characteristics that should be in all other state men, including the president of the state, in the glorious periods of the state, and of the basic principles of governance. When the state is weakened or in disaster, it proposes various proposals and solutions on how the state will get out of this disaster. But the politics, in addition to them, provide very important information in general in economic, legal, military, social and cultural matters. Similarly, in the West, the works of the type of politics are the advice given to the rulers among the most important types of political writings from the early Middle Ages, the Middle Ages and the Renaissance. These texts, which in the European tradition are called "mirrors for princes", are typically books of book length that provide managers with useful information on a variety of topics, such as how to protect a person from political enemies, how to choose a qualified manager or how to negotiate his personal problems with God. So in the West, the term "Mirrors for Princes" has become a common name for texts seeking to provide wisdom or guidance to the rulers and other high-ranking consultants. Comparative history is the comparison of two different societies in terms of time and space, or two societies close and constantly affected in terms of time and space. It is essentially the regular study of similar historical events at different times or in the geographical environment. The comparative date collects a lot of information for detailed review and comparison and then works to mutual identify significant similar and different situations. In this study we tried to make a comparative analysis of the example of Principe by Niccolò Machiavelli's work named Nushatu's-Selâtîn by Mustafa Ali from Gelibolu.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 146
Journal Of Academic Social Resources