Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 43
 İndirme 14
OKUL MÜDÜRLERİNİN ZÜMRE ÇALIŞMALARINI YÖNETEBİLME DURUMU
2018
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk Eğitim Sisteminde sınıf/alan öğretmenlerinin birbirlerini desteklemeleri ve birlikte çalışmaları amacıyla zümreler oluşturulmuştur. Zümrelerin yönetilmesi okul müdürlerinin yetki ve sorumluluğundadır. Bu sebeple okul müdürleri, yönetim süreçlerini zümre faaliyetlerine uygulamak durumundadırlar. Araştırmada okul müdürlerinin zümre çalışmalarında yönetim süreçlerini nasıl uyguladıkları öğretmen algılarına dayalı olarak belirlemeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasının iç içe geçmiş çoklu durum deseni kullanılmıştır. Katılımcılar Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan illerinden okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden köy, ilçe ve şehir merkezindeki farklı büyüklüklerdeki okullarda görevli farklı deneyim sürelerine sahip öğretmenlerden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında odak grup görüşmesi ve yarı-yapılandırılmış görüşme teknikleri kullanılmıştır. Veriler betimsel analizi yöntemi ile analiz edilerek sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışma sonunda okul müdürlerinin, yönetim süreçlerini zümre çalışmalarına uygulamada tam etkili olamadıkları saptanmıştır. Planlama ve doküman temelli denetimde etkili olmalarına karşın zümre faaliyetlerinin amaçlarına ulaşabilmesi için gerekli örgütleme ve liderlik etmede etkili olmadıkları belirlenmiştir. Okul müdürleri, zümre faaliyetlerinin dışında kalmayı tercih etmektedirler. Sonuçlar ilgili alan yazınla ilişki kurularak tartışılmış, uygulamaya dönük olarak yöneticilerin, zümre yönetimi konusunda bilinçlendirilmeleri öğretmenlerin zümre çalışmaların önemi konusunda eğitilmesi, mevzuat düzenlemelerinde zümre çalışmaları yönetiminin dikkate alınması araştırmacılara yönelik olarak başka yöntem ve örneklemlerle araştırmaların yapılması, zümre çalışmaları ile ilgi dokümanların incelenmesi, orta ve üst kademe eğitim yöneticilerinin katıldığı araştırmaların yapılması önerilerinde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

School Principals' Management Of Boards Of Teachers' Studies
2018
Yazar:  
Özet:

In Turkish education system, boards of teachers are constituted to enable primary school/branch teachers to study together or support each other. Based on the teachers' perceptions, this research tried to identify how school principals employ management processes in boards of teachers' studies. Multiple case studies which is a type of case study in qualitative research design, was used in the research. The participants of the research consisted of the teachers who work in primary, lower secondary and upper secondary schools. Focus group and semi-structured interview techniques were utilized to collect the data. The data was analyzed through descriptive analysis method. As a result of the study, it was found that the school principals are not fully effective to employ management processes in the boards of teachers' studies. It was determined that they are effective in planning and document controlling, whereas they are not effective to organize and lead boards of teachers' activities to fulfill their goals. School principals prefer not being involved in board of teachers' activities. The following suggestions for the practical implications were made: School principals' awareness with regard to the management of boards of teachers should be raised; teachers should be trained about the importance of board of teachers' studies; management of board of teachers should be included in legislative arrangement; researchers should conduct their research with different method and samplings; the documents dealing with the board of teachers should be exam.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.806
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi