Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 65
 İndirme 21
 Sesli Dinleme 1
Kültür Endüstrisi Bağlamında Sinema ve Amerikan Sineması
2021
Dergi:  
ODU Journal of Social Sciences Research
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlu iletişime ilk başladığı zamandan beri iletişim araçları ve sembolleriyle kitleleri çeşitli mesajlarla manipüle edip, var olan düzenin dışına çıkılmaması sağlanmıştır. Günümüz kitle iletişim çağında, kitle iletişim araçlarının toplumları bilgilendirme ve yönlendirme de önemli bir yeri olduğu aşikardır. Endüstrileşmeyle birlikte diğer emtia olarak satılan kapitalizmin metaları gibi kültür endüstrisinin ürettiği ürünlerde bu kapita-list sistemin ürünleri gibi alınıp satılmaya başlanmıştır. Kültür endüstrisi tarafından üretilen ürünler yol gösterici bir gücün egemenliği altında kontrol edilir. Bu üretilen ürünleri tüketen kitleler de bu ürünler aracı-lığıyla yol gösterici gücün kurallarının dışına çıkarılmaz. Kültür endüstrisinin ürünlerini tüketen kitleler bu ürünleri bir sakinleşme sıkıntılardan uzaklaşma aracı olarak kullanırlar. Bu endüstri, sistemin sunduğu ürün-leri satın aldırmak için, sürekli olarak sunulan ürünlerle, insanların bilincinde satın alma arzusunu sürdür-meyi amaçlamaktadır. Bu endüstri içerisinde sinema, televizyon veya birbirinin benzeri ürünler kitlelere tek düze bir görünüm kazandıran kültür endüstrisinin ürünleri olarak görülmektedir. Sinema da bu endüstri sisteminin içerisinde, kitleri etkileme ve yönlendirme aracı olarak toplumlar üzerinde önemli bir konuma sahiptir. Kitleler, rasyonel ussalık (benimsetme) tarafından yönlendirilmiş, otonomlaştırılmış ve bu otonom-laştırmanın sinema aracılığıyla aktarılmasının daha da etkili olabileceği görülmüştür. Sinema sayesinde top-lumlara bir düşünce, ideoloji benimsettirilip o düşüncenin ideolojinin dışına çıkarttırılmamıştır. Sinema insan-lara nasıl yaşanması gerektiğini göstermeye çalışmıştır. Merkez ülke olarak adlandırılan ülkeler (ABD vd.), ürettikleri kültür ürünlerini (sinema vb.), diğer üçüncü dünya ülkelerine pazarlaması hem kendi ussallaştı-rılmış düşüncesini hem de ekonomik boyutu bakımdan önemlidir. Sinema, izleyicisini kendine bağlar. Sınırla-rın dışına çıkarttırmamak için filmde izlediğinin normal yaşantıda da sürdüğünü göstererek izleyiciyi kendisi-ne tabi kılar ve bir yanılsama sunar. Sinema bu endüstri içinde bir sanat aracı olarak görülmez tam tersine manipüle etme ve yanılgı yaratma ve gerçeküstü olayları gerçekmiş gibi benimsetme aracı olarak görülür. Çalışmada nitel araştırma kapsamında literatür taraması yapılmıştır. Çalışmayı daha anlaşılır kılmak için çeşit-li filmler görselleriyle birlikte açıklanmaya çalışılmıştır. Kültür endüstrisi içerisinde bulunan sinemanın top-lumların bilinç düzeyini nasıl şekillendirdiğini, manipüle ettiğini değerlendiren bu çalışma, alanda konu hak-kındaki kaynak yetersizliğini gidereceği düşünülmektedir

Anahtar Kelimeler:

Cinema and American Cinema In The Context Of The Cultural Industry
2021
Yazar:  
Özet:

Since human beings first began to communicate, they have manipulated the masses with various messages with means and symbols of communication and ensured that. The existing order is not violated. In today's mass media age, it is obvious that mass media also plays an important role in informing and directing societies. With industrial-ization, products produced by the cultural industry, such as the commodities of capitalism sold as other commodi-ties, began to be bought and sold as products of - capitalist system. Products produced by the cultural industry are controlled under the rule of a guiding force. The masses who consume these manufactured products are also not excluded from the rules of the guiding force through these products. The masses who consume the products of the cultural industry use these products. The masses who consume the products of the cultural industry use these prod-ucts as a means of relaxation and distancing themselves from adversity. This industry aims to maintain the desire to buy in people's consciousness through products that are constantly offered, in order to buy the products that the system offers. In this industry, cinema, television or similar products are seen as products of the cultural industry that give the masses a single appearance. Cinema also occupies an important position in societies as a means of influencing and directing masses within this industry system. The masses have been autonomized, driven by rational ussality (adoption), and it has been seen that the transmission of this autonomization through cinema can be even more effective. Thanks to cinema, societies have not been made to adopt a though, an ideology, and this thought has not been removed from the ideology. Cinema has tried to show people how to live. Countries called the central coun-try (USA et al.), the cultural products they produce (cinema, etc.), its marketing to other third world countries is important both in terms of its own rationalized thinking and its economic dimension.Cinema binds its audience to itself. In order not to take it outside the boundaries, it subordinates the audience to themselves and presents an illusion by showing that what they watch in the film continues in normal life. Cinema is not seen a tool of art in this industry, but rather as a means of manipulating and creating misconceptions and accepting surreal events as if they were real. In the study, literature was reviewed within the scope of qualitative research. In order to make the work more understandable, various films have been tried to be explained together with their visuals. This study, which evaluates how cinema in the cultural industry, shapes and manipulates the level of consciousness of societies, and is thought to eliminate the lack of resources on the subject in the field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




ODU Journal of Social Sciences Research

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.021
Atıf : 2.322
2023 Impact/Etki : 0.265
ODU Journal of Social Sciences Research