Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 31
 İndirme 3
Manevi Hakların Türk Telif Hukukundaki Tarihî Gelişimi
2021
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de telif haklarının korunmasına ilişkin ilk kanunî düzenlemeler 19’uncu yüzyılda gerçekleşmiştir. Bugün, Türk telif hukukunda, eser sahipleri için altı geniş manevi hak grubu tanınmaktadır: i) umuma arz hakkı ii) eser sahibi olarak tanıtılma hakkı iii) eserde değişiklik yapılmasını önleme hakkı iv) eserin aslına ulaşma hakkı v) eseri tahrip etmeyi önleme hakkı ve vi) sergileme hakkı. Türk hukukunda icracı sanatçılara da icra sahibi olarak tanıtılma hakkı ve icrada değişiklik yapılmasını önleme hakkı tanınmıştır. Bu makalenin amacı, manevi hakların Türkiye’deki tarihî gelişimini incelemektir. Bu amaçla, makalede Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan manevi hakların tarihî gelişimi incelenmektedir. Buna ilaveten, cumhuriyet döneminde kabul edilen altı tür manevi hak ve her bir hakkın mevcut olduğu ölçüde yargı kararlarındaki yorumu ele alınmaktadır. Son olarak makalede, Türk telif hukukundaki manevi haklar kavramının teorik ve pratik çerçevesi çizilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The historic development of the Turkish copyright law
2021
Yazar:  
Özet:

The first legal provisions on the protection of copyright in Turkey occurred in the 19th century. Today, the Turkish copyright law recognizes six broad groups of intellectual rights for the owners of the work: i) the right to public procurement; ii) the right to be presented as the owner of the work; iii) the right to prevent changes in the work; iv) the right to reach the original work; v) the right to prevent the destruction of the work; and vi) the right to display. The Turkish law recognizes the right of the executive artists to be presented as the executive and the right to prevent the change in the fee. The purpose of this article is to study the historic development of spiritual rights in Turkey. For this purpose, the article examines the historic development of the spiritual rights that extended to the period of the Ottoman Empire. In addition, the interpretation of the judgments of the six types of spiritual rights accepted during the Republican period and of each right is addressed to the extent that it exists. Finally, the article describes the theoretical and practical framework of the concept of intellectual rights in Turkish copyright law.

Anahtar Kelimeler:

Historical Development Of Moral Rights In Turkish Copyright Law
2021
Yazar:  
Özet:

In Turkey, early statutory arrangements for the protection of copyright were drafted in the 19th century. Today, Turkish copyright law provides six broad categories of moral rights for authors. These are: i) the right of disclosure; ii) the right of attribution-paternity; iii) the right of integrity; iv) the right of access; v) the right to prevent destruction; and vi) the right of exhibition. Under Turkish law, performers are also granted ‘the right of attribution-paternity’ and ‘the right of integrity’. The object of this article is to analyze the historical transformation of the moral rights in Turkey. To this end, this article explores the historical development of moral rights by going as far as back to the era of the Ottoman Empire. It additionally examines six types of moral rights that has been adopted in the republican period by presenting the judicial exegeses of each right, where available. Finally, the theoretical and practical framework of the concept moral rights under Turkish copyright law is portrayed by the article.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 739
Atıf : 2.779
2023 Impact/Etki : 0.163
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi