Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 22
BİR ON ALTINCI YÜZYIL ENTELEKTÜELİ VE DEVLET ADAMI: KEMALPAŞAZADE
2020
Dergi:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kemalpaşazade on altıncı yüzyılın en önemli entelektüellerindendir. Hem bir din alimi hem de önde gelen bir devlet adamıdır. Bu çalışmada temel amaç Kemalpaşazade’nin devlet adamı konumunun entelektüel tutumunu nasıl etkilediğini teşhis etmektir. Bunu anlamak için, çalışmanın başında Kemalpaşazade’nin bir devlet adamı olarak yetişmesini açıklayan özgeçmişi ve on altıncı yüzyıl ilmiyesinin karakteristiğini yansıtmak amaçlı dönemin medrese sistemi incelenecektir. Sonrasında, Kemalpaşazade’nin Tevarih-i Ali Osman’daki anlatımı, devlet otoritesini ne derece desteklediğini anlamak için, bir devlet adamı olmayan Aşıkpaşazade’nin Osmanlı tarihiyle kıyaslanarak ele alınacaktır. Son bölümde Kemal Paşazade’nin devlet ideolojisiyle ilişkisini anlamak için bazı fetvaları ve bu fetvaların ilan edilme nedenleri ele alınacak ana konuları teşkil etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Sixteenth Century Intellectual and Statesman: Kemalpasazade
2020
Yazar:  
Özet:

Kemalpaşazade is one of the most influential intellectuals of the sixteenth century. He is both a religious scholar and a prominent state official. In this study, the main goal is to detect the ways Kemalpaşazade’s status as a statesman affected his intellectual disposition. In order to understand this, at the beginning, the study covers both a biography of Kemalpaşazade illustrating the upbringing of the statesman, and an analysis of the sixteenth century medrese education system displaying the characteristics of religious scholarly atmosphere. Later on, an analysis of Kemalpaşazade’s narration in his Tevarih-i Ali Osman in comparison with the history of Aşıkpaşazade who was not a statesman will be made to display the extent Kemalpaşazade had written in support of the state authority. In the last part so as to understand whether he supported the state ideology, some among his fatwas and the factors underlying the emergence of these fatwas will be the main subjects under consideration.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.312
Atıf : 3.213
2023 Impact/Etki : 0.083
Tarih Araştırmaları Dergisi