Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Beyazperdede Erkeğin Gölgesindeki Kadınlar: Feminist Film Teorileri Bağlamında Bombshell Filmi İncelemesi
2023
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Özet:

Feminist kuramcılar kadın temsillerinin erkek bakış açısının bir uzantısı olarak var olması konusu üzerine yoğunlaşmaktadır. Ataerkil bir düzende varlığını sürdüren sinema endüstrisi içerisindeki kadın karakterlerin varlığı, sinemada feminizm bağlamında film anlatı yapısında kendine yer bulmaktadır. Güçsüz, erkek egemenliği altında ezilen, fiziksel görüntüsüyle zekası ölçülen stereotipleşmiş kadın karakterlerden farklı olarak, kendi ayakları üzerinde duran, eril düzene boyun eğmeyen ve savunduğu düşüncelerinin arkasında duran güçlü kadın karakterlerin varlığı sinema tarihi için umut vermektedir. Sinemada kadın imgesi, kadın yönetmenlerin gözünden kadın bakış açısıyla beyazperdeye aktarıldığı gibi erkek yönetmenlerin gözünden kadın bakış açısıyla ya da erkek yönetmenlerin gözünden erkek bakış açısıyla beyazperdeye taşınmaktadır. Mathew Jay Roach’un 2019 yapımı Bombshell (Skandal, Jay Roach, 2019) filminde, feminist film teorileri çerçevesinde kadın karakterlerin medya sektöründe yaşadığı sıkıntılar, televizyon ekranlarında bedenleriyle görünür olmaları durumunu, kadınlık maskesinin altında yaşadıkları varlık sorunlarını film anlatısı içerisinde tek potada eritilerek izleyiciye aktarılmaktadır. Film boyunca görülen güçlü kadın karakterlerin varlığının yanı sıra, erkek egemen bakış açısının vurgulandığı sahneler hem kamera açıları hem de söylemler üzerinden açık bir şekilde göze çarpmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, feminist kuramlar perspektifinden kadının bedenleştirilmesi ve bedenine yabancılaşarak ötekileştirilmesi kavramları Bombshell filmi üzerinden detaylıca irdelenmektedir. Bombshell, hem kadınların medya sektörü içerisinde yaşadıkları sorunları gerçek bir hikayeden esinlenerek ele alması, hem de kadın dayanışması ile verilen mücadelenin zaferle sonuçlanabileceği algısını izleyiciye aktarmasıyla sinema tarihi içerisinde önemli bir yere sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

2023
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SineFilozofi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 333
Atıf : 472
2023 Impact/Etki : 0.074
SineFilozofi