Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 34
Duygusal Zekânın Etkili Liderlik Üzerine Etkisi: Türkiye ve Afganistan Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma
2019
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Çalışmanın amacı, duygusal zekânın etkili liderlik üzerindeki etkisinin ülkelerarası farklılıklar açısından incelenmesidir. Yöntem – Çalışma, Türkiye ve Afganistan’da bankacılık, eğitim (üniversite), savunma, sağlık gibi kamu ve özel kesimde yer alan çeşitli sektörler üzerinde kolayda örneklem yoluyla seçilmiş kişiler üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veriler anket yöntemi yardımıyla toplanmış olup veriler SPSS 11.5 istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Analizlerde Frekans Analizi, Korelasyon Analizi ve Doğrusal Regresyon Analizinden faydalanılmıştır. Bulgular – Yapılan analizler neticesinde her iki ülkede de (Türkiye ve Afganistan) duygusal zekâ ve etkili liderlik arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki görülmüştür (Türkiye için %63,1 ve Afganistan için %59 düzeyinde ilişki). Aynı zamanda duygusal zekânın etkili liderlik üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Tartışma – Yönetimin tarihi sürecine bakıldığında yönetici/lider ve insan ilişkilerinin birbiriyle yakın ilişkide olduğu ve birlikte ele alındığı görülmektedir. Günümüzde yönetici/liderin özellikleri ele alındığında yapılan çalışmalarda etkili liderlik için gerekli olan unsurların en önemlilerinden biri kişinin duygusal zekâ düzeyinin olduğu ortaya çıkmıştır. Duygusal zekâ etkili liderlik için neden bu kadar önemlidir? Robbins ve Judge (2015), duygusal zekânın savunucularının; duygusal zekâya sahip olmayan kişinin çok iyi bir eğitime, yüksek derecede analitik zekâya, geniş vizyona ve sınırsız sayıda güzel fikirler üreten özelliklere sahip olsa da büyük lider olamayacaklarını iddia etmekte olduğunu ifade etmiştir. Burada liderliğin özelliklerine bakıldığında liderin kişisel ve akademik becerilerinin yanında duygu yapısının da incelenmesi etkin bir lider olabilmesi açısından önem arzetmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacını duygusal zekâ ile etkili liderlik arasındaki ilişkinin ülkelerarası farklılıklar açısından incelenmesi oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Duygusal Zekânın Etkili Liderlik Üzerine Etkisi: Türkiye ve Afganistan Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to study the impact of emotional intelligence on effective leadership in terms of national differences. Method - The study was done on people easily selected through sampling on the various sectors of the public and private sectors such as banking, education (university), defense, health in Turkey and Afghanistan. In the study, the data was collected using the survey method and the data was analyzed using the SPSS 11.5 statistical program. In the analyses, it has been taken advantage of the Frequency Analysis, Correlation Analysis and Reactional Regression Analysis. Results - The analysis found a significant positive relationship between emotional intelligence and effective leadership in both countries (Turkey and Afghanistan) (63.1% for Turkey and 59% for Afghanistan). It is also seen that emotional intelligence has an impact on effective leadership. Discussions - When it comes to the historic process of the management, it is seen that managers and human relationships are in close relationship and are discussed together. Today, considering the characteristics of the manager/leader, one of the most important elements necessary for effective leadership in the studies has been the level of emotional intelligence of the person. Why is emotional intelligence so important for effective leadership? Robbins and Judge (2015), the defenders of emotional intelligence, claimed that a person without emotional intelligence could not be a great leader, although he has a very good training, high analytical intelligence, broad vision and the qualities that produce unlimited number of beautiful ideas. Here, considering the characteristics of leadership, it is important that the study of the emotional structure, in addition to the personal and academic skills of the leader, may be an effective leader. In this context, the purpose of the study is to study the relationship between emotional intelligence and effective leadership in terms of national differences.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.863
2023 Impact/Etki : 0.424
İşletme Araştırmaları Dergisi