Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 5
 İndirme 4
The relationship between lymphocyte / monocyte ratio and short-term mortality in acute ischemic stroke patients.
2018
Dergi:  
Cumhuriyet Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Lenfosit sayısının monosit sayısına bölünmesi ile elde edilen lenfosit/ monosit oranı(LMO) inflamasyonu göstermede yeni bir belirteç olarak kabul edilmektedir. Son çalışmalar, LMO düzeyleri ile akut iskemik inme (Aİİ) sonrası 3 aylık fonksiyonel iyileşme arasında ters bir ilişki olduğunu saptamıştır. Bu çalışmadaki amacımız LMO’nun Aİİ hastalarının kısa dönem mortalitesini göstermedeki rolünü saptamaktır. Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif bir çalışmadır. Ocak 2011- Aralık 2017 yılları arasında kliniğimizde Aİİ tanısı ile izlenmiş 508 hasta ile benzer yaş ve cinsiyete sahip 512 kontrol çalışmamıza dahil edildi. Bulgular: Monosit sayısı hasta grubunda yüksekken lenfosit sayısı ve LMO düzeyleri kontrol grubunda yüksek saptandı. Hasta grubu daha sonra 30 günlük mortaliteye göre iki alt gruba ayrıldı. İlk grupta hayatta kalan hastalar varken(n=396) ikinci gruptaki hastalar Aİİ sonrası 30 gün içinde exitus olmuştu(n=112). Bu iki grup kıyaslandığında; ikinci grupta lenfosit sayısı ve LMO düzeyleri düşükken, monosit sayısı yüksekti ( p < 0.001). Aİİ sonrası 30 günlük mortalite ile ilişkili risk faktörlerini belirlemek için yapılan lojistik regresyon analizi ürik asit, CRP ve LMO’nun mortalite gelişimi için bağımsız değişkenler olduğunu ortaya koydu. Ayrıca işlem karakteristiği eğrisi analizi ile LMO için 2.95’in altındaki değerlerin Aİİ'ye bağlı 30 günlük mortaliteyi saptamada kullanılabileceği gösterildi (EAA:0.77, %95 GA:0.67- 0.86,duyarlılık:%72.6,seçicilik:%80.7). Sonuç: Sonuçlarımıza dayanarak Aİİ’li hastalardaki düşük LMO düzeylerinin kısa dönem mortalite ile ilişkili olduğu söylenebilir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Cumhuriyet Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.135
Atıf : 1.200
2023 Impact/Etki : 0.008
Cumhuriyet Tıp Dergisi