Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 26
Evlilik Ölçeği: Evliliğe İlişkin Niyet, Evliliğe Yönelik Genel Tutumlar ve Evliliğe Yönelik Beklenti Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Park ve Rosen (2013) tarafından geliştirilen Evliliğe İlişkin Niyet, Evliliğe Yönelik Genel Tutumlar ve Evliliğe Yönelik Beklenti ölçeklerinden oluşan "Evlilik Ölçeğinin" Türkçeye uyarlama çalışmasının, geçerlilik ve güvenirliliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla ölçek 2014-2015 akademik yıllında Pamukkale Üniversitesi Eğitim fakültesinde öğrenim gören toplam 407 (273 kız ve 134 erkek) öğrenciye uygulanmıştır. Üç farklı ölçekten oluşan Evlilik ölçeğinin her bir ölçeği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Birinci ölçek olan üç maddelik Evliliğe İlişkin Niyet Ölçeği orijinal ölçeğe uygun olarak tek faktörlü olup varyansın %69’unu açıklamaktadır. Ancak yapılan doğrulayıcı faktör analiz sonucunda bu yapı doğrulanmamıştır. İkinci ölçek olan Evliliğe Yönelik Genel Tutumlar Ölçeği on maddeden oluşmakta ve açımlayıcı faktör analiz sonucunda orijinal ölçekte olduğu gibi üç faktörde toplandığı ve toplam varyansın %61’ini açıkladığı görülmüştür. Üçüncü olarak Evliliğe Yönelik Beklenti Ölçeği için gerçekleştirilen açımlayıcı faktör analizi sonucunda orijinal ölçekte altı faktörlü olan ölçeğin dört faktörde ve toplam varyansın %54’ünü açıkladığı saptanmıştır. Ancak yapı, doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmamıştır. Birinci ölçeğin güvenirliliği için Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı .73, ikinci ölçek için .65 ve üçüncü ölçek için .87 olarak hesaplanmıştır. Bu bulgular ışığında Evlilik Ölçeğinin yalnız Evliliğe Yönelik Genel Tutumlar olan ikinci ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The scale of marriage: the intention of marriage, general attitudes towards marriage and the scale of expectations towards marriage validity and reliability analysis
2020
Yazar:  
Özet:

This study, developed by Park and Rosen (2013) aimed at revealing the validity and reliability of the "marriage scale" adaptation work, which consists of the scales of the intention to marriage, general attitudes to marriage and expectations to marriage. The scale for this purpose was applied to a total of 407 (273 girls and 134 men) students who studied at the Pamukkale University Education Faculty in the 2014-2015 academic year. An analytical and verifying factor analysis has been made for each scale of the three different scales of the Marriage scale. The first scale is the three-substantial Marriage Intent Scale, which is one-factor according to the original scale and describes 69% of the variance. However, as a result of the verifying factor analysis, this structure has not been verified. The second scale is the scale of general attitudes towards marriage, which consists of ten articles, and the analysis of the revealing factor has shown that it is gathered in three factors as in the original scale and reveals 61% of the total variance. Thirdly, the disclaimer factor analysis for the Matter of Expectation for Marriage found that the matter, which has six factors in the original scale, revealed four factors and 54% of the total variance. However, the structure has not been verified by verifying factor analysis. For the reliability of the first scale, the Cronbach Alfa internal consistency ratio is calculated as .73, .65 for the second scale and .87 for the third scale. In light of these findings, the second scale of the marriage scale, which is only the general attitudes towards marriage, is valid and reliable.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.141
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences