Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 70
 İndirme 17
İnovatif Düşünme Becerileri Meslek Liseleri Öğrencilerine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Günümüzde rekabet ve ilerlemenin öncüsü olarak kabul edilen inovasyona her geçen gün verilen önem artış göstermektedir. İnovasyonun gerçekleşmesi için öncelikle inovatif düşünmeye, dolayısıyla inovatif düşünme becerisine sahip bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak yurtiçi ve yurtdışında inovatif düşünme becerilerini ölçmeye yönelik bir ölçeğe rastlanılmamıştır. Bu nedenle geleceğe yön verecek olan gençlerin ne düzeyde inovatif düşünme becerisine sahip olduğunu saptamaya yönelik inovatif düşünme becerileri ölçeğine ihtiyaç olduğu düşüncesiyle, bu çalışmada meslek lisesi öğrencilerine yönelik inovatif düşünme becerilerini ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırma Balıkesir il ve ilçelerindeki 2019-2020 eğitim öğretim yılında meslek liselerinin mobilya ve iç tasarım bölümlerinde eğitim gören 400 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler 2019 yılı Kasım ve Aralık aylarında toplanmıştır. İlgili araştırmanın uygulama süreci Ocak 2020 öncesi gereçekleştirildiği için etik kurul iznine başvurulmamıştır. Araştırmada ilgili liteartürde belirtilen 10 aşamadan oluşan ölçek geliştirme aşamaları takip edilmiştir. Araştırma sonucunda meslek lisesi öğrencilerinin inovatif becerilerini ölçmeye yönelik üç boyuttan ve 5’li likert tipinde 13 önermeden oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçek ortaya çıkartılmıştır. Ölçeğin ilk 6 maddesinden oluşan ilk boyutu “yenilikçilik vizyonu” olarak, 7-10 arası maddelerden oluşan ikinci boyutu “girişimcilik ruhu” ve 11-13 arası maddelerden oluşan son boyutu “fırsat odaklılık” olarak isimlendirilmiştir. “Yenilikçilik vizyonu” boyutunda yer alan maddelerin açıklanan varyans değeri %27.448, “girişimcilik ruhu” faktöründe yer alan maddelerin açıklanan varyans değeri %24.656 ve “fırsat odaklılık” boyutunda yer alan maddelerin açıklanan varyans değeri %16.166 olarak saptanmıştır. İnovatif düşünme becerileri ölçeğinde yer alan bu üç faktör toplam varyansın % 68.27’sini kapsamaktadır. Yapılan güvenirlik analizleri sonucunda “yenilikçilik vizyonu” boyutunun güvenirlik katsayısı. .916 “girişimcilik ruhu” boyutunun .864 ve “fırsat odaklılık” boyutunun .770 olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin toplam güvenirlik katsayısı .916 olarak hesaplanmış ve ölçeğin güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Innovative Thinking Skills Career High School Students A Scale Development Study
2020
Yazar:  
Özet:

Today, the importance of innovation, which is considered the pioneer of competition and progress, is increasing every day. In order to realize innovation, people with innovative thinking skills are needed in the first place. However, there has not been a scale to measure innovative thinking skills both domestic and abroad. Therefore, considering the need for the scale of innovative thinking skills to determine the level of innovative thinking skills young people who are going to lead to the future, this study aims to develop a scale aimed at measuring the innovative thinking skills aimed at high school students. The research was carried out in the 2019-2020 educational year in the Fishesir province and districts, with more than 400 students studying in the furniture and interior design departments of the professional high schools. The data was collected in November and December 2019. The relevant research process was implemented before January 2020 and the ethical council has not been requested for permission. The study followed the scale development stages consisting of the 10 stages indicated in the relevant litarture. The research results revealed a valid and reliable scale consisting of three-dimensional and 13 recommendations in 5 type of lickert to measure professional high school students’ innovative skills. The first dimension consisting of the first 6 matters of the scale was named "the vision of innovation", the second dimension consisting of matters 7-10 was named "the spirit of entrepreneurship" and the last dimension consisting of matters 11-13 was named "the focus of opportunity". The described variance value of the substances in the size of "innovation vision" is 27%. The variable value of the substances included in the "entrepreneurial spirit" factor is estimated at 24.656%, and the variable value of the substances included in the "opportunity focus" factor is estimated at 16.166%. In the scale of innovative thinking skills, these three factors cover 68.27% of the total variance. As a result of the reliability analysis, the reliability ratio of the "novation vision" size. .916 has been determined to be the size of the “entrepreneurial spirit” to be .864 and the size of the “opportunity focus” to be .770. The total reliability ratio of the measurement was calculated as .916 and the measurement was established as a reliable measurement tool.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.098
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini