Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 72
 İndirme 22
CUSUP MAMAY'IN TOLTOY DESTANI’NDA ETNİK YAPI
2020
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk boylarının dünya üzerinde geniş alanlara yayılmaları ve çok çeşitli uluslarla temas kurmaları destanlarına da yansımıştır. İlk kayda geçirilen destanlardan Oğuz Kağan Destanı dahil geçtiğimiz yüzyılda derlenen destanlar da bu niteliğini korumuştur. Kırgız Türkleri destan geleneğini günümüzde en canlı haliyle devam ettirmeleri bakımından Türk boyları içinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Özellikle Manas Destanı Kırgızların günlük hayatlarının bir parçasıdır. Manas Destanı diğer Kırgız destanlarına göre etnik malzeme bakımdan çok zengindir . Bu makalede Manas Destanı’nda yer alan halkların büyük çoğunluğuna yer veren Toltoy Destanı etnik isimlendirmeler açısından analiz edilmiştir. Toltoy Destanı Doğu Türkistanlı Manasçı Cusup Mamay’dan geçtiğimiz yüzyılın son çeyreğinde derlenmiştir. Er Bagış’ın oğlu olan Toltoy Manas’ın oğlu Semetey ile aynı dönemde yaşamış ve Kırgız halkını tehdit eden düşmanlarla mücadele etmiştir.   Çalışmada tarihsel yöntem ve metin analizi yöntemi kullanılmıştır.  Ele alına etnik unsurların başında Cediger ve diğer Kırgızlar gelmekte, ardından Kızılbaşlar, Türkmenler, Çürçütler, Kara Kıtaylar, Kalmuklar, Şibeler, Kazaklar ve Ruslar gibi diğer halklara değinilmektedir. Çalışma sırasında adı geçen halklar öncelikle tarihi açıdan incelenmiş, ardından Manas Destanı başta olmak üzere diğer destanlarda nasıl işlendikleri anlatılmış, daha sonra da Toltoy Destanı’nında bu halklarla ilgili kısımlar analiz edilmiştir. Sonuç olarak Toltoy Destanı etnik unsurlarla ilgili verdiği bilgiler açısından Manas Destanı’yla paralellik göstermekte ve onunla kıyaslandığında azımsanmayacak bir malzeme sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

CUSUP MAMAY's TOLTOY DESTANI
2020
Yazar:  
Özet:

It has also reflected the distinctions of the Turkish lengths spreading to the widespread spheres around the world and contacting many different nations. From the first recorded casts, the casts collected in the past century, including the Son of the Covenant cast, also preserved this character. The Kyrgyz Turks have an important place for their researchers in terms of continuing their tradition of casting in the most vivid way today. Especially the Manas Destana is part of the everyday life of the Kyrgyz. The Manas Destana is very rich in ethnic material, compared to other Kyrgyz histories. This article has been analyzed in terms of ethnic denominations of the Toltoy Destany, which is the majority of the peoples in Manas Destany. Toltoy Destany was collected in the last quarter of the last century by the Eastern Turkish manascient Cusup Mamay. The son of Er Bagış, Toltoy Manas, lived in the same period with Semetey and fought with enemies that threatened the Kyrgyz people. At the beginning of the ethnic elements addressed in Destanda, Cediger and other Kyrgyz people come, then other ethnic elements, such as Red Bulls, Turkmenists, Churchuts, Black Countries, Kalmucks, Shibs, Kazakhs and Russians are evaluated. The people named during the study were first studied from a historical point of view, then described how they were processed in other stories, including Manas Destana, and then analysed the parts related to these peoples in Toltoy Destana. As a result, this article demonstrates that Toltoy Destany has shown parallelity with Manas Destany in terms of information about ethnic elements, reveals the ethnic connections of the stone, which is one of the main motives of the Turkish folklore, and analyzes the ethnic direction of the world formed in the paintings of the Kyrgyz destany.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.140
2023 Impact/Etki : 0.116
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi