Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
YANKI ODASI: KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE
2022
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

İnternetin ilk dönemleri, birey ve grupların kendini kolayca ifade edebilmesini sağlayarak demokratik toplum idealine ulaşmaya katkıda bulunacağı yolunda iyimser öngörüleri de beraberinde getirmiştir. Ancak, sanal dünyanın giderek benzer seslerin bir araya gelerek kendini karşıt görüşlere kapadığı homojen gruplarla dolmasıyla birlikte bu iyimser öngörüler de kaybolmaya başlamıştır. Yankı odaları olarak adlandırılan bu tür toplulukların varlığı internet öncesi döneme uzansa da blog, forum, sosyal medya gibi dijital ortamların ve kişiselleştirmeye imkân veren filtrelerin kullanıcıların internet ortamında kendini farklı seslere kapatmasını sağlayarak yankı odalarının oluşup varlığını sürdürmesini kolaylaştırdığı kabul edilmektedir. Grup üyelerinin alternatif görüşlere maruz kalmasını sınırlayan ve benzer seslerin sürekli yinelenerek pekişmesine imkân veren yapısıyla yankı odaları kutuplaşma, demokrasiye tehdit oluşturma, yanlış bilgilerin ve sahte haberlerin yayılmasını kolaylaştırma ve sapkın davranışları normalleştirme gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır. Toplumsal diyalog ve uyum açısından zararlı bu etkileri azaltmak ise öncelikle bu tür toplulukların varlığını fark etmeyi gerektirmektedir. Konuya ilişkin farkındalığı artırmayı amaçlayan bu makalede yankı odalarının üzerinde tartışılarak eksiklikleri giderilecek kavramsal bir çerçevesi çıkarılmaya çalışılmıştır. Literatür taraması olarak hazırlanan çalışma kapsamında öncelikle yankı odası kavramı filtre balonu ve epistemik balon kavramlarıyla karşılaştırmalı olarak ele alınmış, ardından yankı odalarının özellikleri, ortaya çıkmalarına yol açan faktörler ve toplumsal etkileri ortaya konulmaya çalışılmış, son olarak da konuya ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

YANKI ROOM: A CAVRAMSAL CARE
2022
Yazar:  
Özet:

The early periods of the Internet have also brought optimistic forecasts in the way that individuals and groups will be able to express themselves easily and contribute to the achievement of the ideal of a democratic society. However, as the virtual world is filled with homogeneous groups in which the sounds of the same are gathered and closed to opposition views, these optimistic forecasts have also begun to disappear. The presence of such communities, called the Yankı rooms, extends to the pre-internet era, but it is recognized that digital media, such as blogs, forums, social media and the filters that make it possible for users to close themselves to different sounds in the internet environment, making it easier for the Yankı rooms to form and maintain their existence. The structure that restricts the exposure of the group members to alternative opinions and enables the consolidation of similar voices by continuous repetition leads to negative effects such as polarization, threatening democracy, facilitating the spread of false information and false news, and normalizing distorted behavior. To reduce these harmful effects from the point of view of social dialogue and harmony, it is necessary to first realize the existence of such communities. In this article, which aims to increase awareness about the subject, a conceptual framework is tried to be drawn up to the discourse of the shadows. In the framework of the work prepared as a literature scan, the concept of the lighthouse was first addressed comparatively with the concepts of the filter balloon and the epistemic balloon, then the characteristics of the lighthouse rooms, the factors that lead to their appearance and the social effects were tried to be revealed, and finally the solution proposals on the subject were presented.

Anahtar Kelimeler:

Echo Chamber: A Conceptual Framework
2022
Yazar:  
Özet:

The early days of the Internet brought with it some optimistic predictions that it would contribute to achieving the ideal of a democratic society by enabling individuals and groups to express their opinions easily. However, these optimistic predictions began to fade as the virtual world gradually filled with homogeneous groups, where similar voices came together and closed themselves to opposing views. Although the existence of such communities, called echo chambers, dates back to the pre-internet era, it is generally accepted that digital environments such as blogs, forums and social media sites as well as the filters that allow personalization enable users to shut themselves off to different voices in the Internet environment, making it easier for echo chambers to form and maintain their existence. Echo chambers, with their structure that limits the exposure of group members to opponent views and where similar voices are reinforced by repetition, lead to undesirable social effects such as polarization, posing a threat to democracy, facilitating the spread of false information and fake news, and normalizing deviant behaviour. Reducing the harmful effects in terms of social dialogue and cohesion first requires to be aware of such communities. This article, which aims to increase awareness on the subject, tries to draw a framework of echo chambers for stimulating discussions to overcome any shortcoming in it. In this review article, firstly the concept of echo chamber is discussed, then the characteristics of echo chambers, the factors that lead to their emergence and their social effects are tried to be revealed, and finally, some solutions are suggested.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.374
2023 Impact/Etki : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies