Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 11
Alain Resnais Sinemasında Modernite Eleştirisinin Uzamsal İzleri, Zaman ve Bellekten Arta Kalan: Geçen Yıl Marienbad'da ve Hiroşima Sevgilim
2020
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Özet:

Çağdaş sinemanın önde gelen auteur yönetmenlerinden Alain Resnais, sinema sanatını entelektüel bir deneyime dönüştürme ustalığıyla bilinen önemli yönetmenlerden biridir. Yönetmenin sinema filmlerinde kullandığı biçemin zamana ve belleğe yönelik düşünsel perspektifinin izleri sinemasının uzamsal inşasında saklıdır. Bu nedenle Deleuze’un (1997) zaman imge olarak somutlaştırdığı sinema anlayışına sahiptir. Çalışmanın konusu Resnais’nin L'année Dernière À Marienbad (Geçen Yıl Marienbad'da, 1961) ve Hiroshima, Mon Amour (Hiroşima, Sevgilim, 1959) adlı iki filmi üzerinden tartışılacaktır. Bu iki film hem Resnais’in belgesel ve kısa filmlerinden sonra ilk kurmaca çalışmaları olması nedeniyle hem de dönemin iki önemli yazarıyla - Marguerite Duras ve Alain Robbe-Grillet - yapılan ortaklaşa çalışmaların ürünleri olduğu için tercih edilmiştir. Deleuze tam da bu noktada Resnais’yi çağdaşı olduğu Yeni Dalga sinemacılarından ayırarak onun bir ‘beden sinemasından’ çok entelektüel bir ‘beyin sineması’ yaptığını vurgular (1997:204). Dolayısıyla hatırlamanın ve unutmanın imkânsız uzamını gerek kurgu gerekse görüntü ve sanat yönetimindeki kendine has biçemiyle oluşturmaktadır. Bu biçimlenmenin izlerini tartışmak için seçilen Geçen Yıl Marienbad'da ve Hiroşima, Sevgilim filmleri uzam, zaman ve bellek üzerinden metin analizi yöntemiyle incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Alain Resnais Films: The Spatial Traces of Modernity Criticism, Time and Memory: Last Year in Marienbad and My Lover in Hiroshima
2020
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Özet:

Alain Resnais, one of the leading authors of contemporary cinema, is one of the leading directors known for his mastery in transforming cinema art into an intellectual experience. The traces of the time- and memory-thinking perspective of the way the director uses in film films are hidden in the space building of the cinema. That’s why Deleuze (1997) has the concept of the film as a time image. The subject of the study will be discussed on Resnais's two films, L'année Dernière À Marienbad (Last Year in Marienbad, 1961) and Hiroshima, Mon Amour (Hiroshima, My Dear, 1959) . These two films were preferred because they were both Resnais's first fictional works after the documentary and short films, and because they were the products of the works made in collaboration with the two major authors of the period - Marguerite Duras and Alain Robbe-Grillet. Deleuze emphasizes that at this point, by distinguishing Resnais from the New Wave filmmakers, he made a very intellectual 'brain cinema' from a 'body cinema' (1997:204). Therefore, it creates the impossible extent of remembering and forgetting; if it is necessary, it creates its own form in the image and art management. Last year in Marienbad and Hiroshima, my dear films, selected to discuss the traces of this formatting, will be studied by the method of text analysis through length, time and memory.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
SineFilozofi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 333
Atıf : 472
2023 Impact/Etki : 0.074
SineFilozofi