Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 13
Tonga Sözcüğünün Kökeni Üzerine
2022
Dergi:  
Tehlikedeki Diller Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir dilin değişim ve dönüşümünü anlayabilmek için sözcüklerin tarihsel gelişimini, kökenini ve yapısını araştırmamız ve incelememiz gerekmektedir. Dilin söz varlığını oluşturan sözcüklerin bir kısmı, zamanla dil hafızasında aşınmaya uğrayarak kullanım sıklığını yitirir. Bu durumun sonucunda da ilgili sözcükler güncel söz varlığında artık kullanılmazken sözlükler, atasözleri, deyimler veya ikilemelerde arkaik bir şekilde yaşamaya devam ederler. Bu çalışmada, standart Türkçede yalnızca tongaya basmak veya düşmek deyiminde yaşayan tonga sözcüğünün kökeni üzerinde durulacaktır. Tonga sözcüğünün kökeni ile ilgili görüşlerin yok denecek kadar az olması ve ortaya belirli görüşler konmaması nedeniyle bu sözcüğün kökeni üzerine görüş birliği sağlanamamıştır. Dolayısıyla sözcüğün üzerindeki bu köken belirsizliğini çözüme kavuşturmak gerekli görülmüştür. Fosilleşmiş ve arkaik bir sözcük olması nedeniyle eş zamanlı tespitin zor olduğu görülen tonga sözcüğü, art zamanlı bir bakış açısıyla incelenmiştir. Sözcüğü madde başı olarak almış bazı etimolojik sözlüklerde sözcüğün kökenine dair belirgin bir görüş ortaya konmazken pek çok sözlük de bu sözcüğe yer vermemiştir. Tonga sözcüğünün yeni bir köken denemesi olan bu çalışmada, çalışmalarında sözcüğe yer vermiş araştırmacıların yaklaşımları üzerinde durulmuş, ardından tonga sözcüğüne köken olabilecek ihtimaller belirtilmiş ve bu ihtimaller dilbilimsel ölçütler esasında tartışılmıştır. Sonuç olarak da tarihî ve dilbilimsel veriler ışığında yeni bir köken bilgisi önerisi sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tehlikedeki Diller Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 237
Tehlikedeki Diller Dergisi