Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 9
ÜSTBİLİŞİN ULUSAL OKUMA ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ YERİ
2022
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Alan araştırmaları, üstbilişin kelime hazinesi, okuma bilinci, okuma becerileri, okuduğunu anlama, performans ve öğrenme sorumluluğu üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Fakat, araştırma ve normal sınıflardaki gerçekler benzer değildir; normal sınıflardaki öğrenciler, üstbilişsel yeterliliklere sahip olmayabilir ve uygulamadaki öğretim programları bu sorunun nedenlerinden biri olabilir. Bu bağlamda, İlkokul ve Ortaokul Türkçe Programı’nda üstbilişin yerini ve ağırlığını belirlemek amacıyla, okuma kazanımları doküman analizi ve tümden gelimsel tematik kodlama yoluyla incelenmiştir. Bulgular, ulusal programdaki okuma kazanımlarının üstbilişi tanıdığını ve öğrencilerin üstbilişsel yeterliklerini sınırlı ölçüde geliştirmelerine yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Bu kazanımlar, öğrencilerin metin yapısı, türü, mekanik ve dil kullanımı bağlamında üstbilişsel bilgileri geliştirebilir ve bu kazanımlar öğrencilerin sınırlı sayıda planlama, düzenleme ve okuma-anlama ile değerlendirme becerilerini kazanmalarına yardımcı olabilir. Kazanımlar bağlamında oluşturulabilecek üstbilişsel deneyimler, öğrencilere üstbilişsel bilgiyi geliştirme, stratejileri düzenlenme ve öz değerlendirme yapma fırsatları sağlayabilir. Okuma kazanımları, öğrencilerin okuma, okuyucu olarak birey, stratejiler ve okuma görevleri hakkında üstbilişsel bilgilerini geliştirecek ve okuma süreci, stratejilerin etkililiği, okuma ürünleri, görev veya hedeflerle ilgili öz değerlendirme yapmalarını sağlayacak şekilde revize edilmelidir. Ayrıca, kazanımların hayata geçirilmesini mümkün kılacak öğretmenler düşünüldüğünde, öğretmen eğitimi programlarının üstbiliş öğretimini hedef alan seçmeli derslere yer vermesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Place Of Metacognition In The Turkish National Curriculum Of Reading
2022
Yazar:  
Özet:

Abstract: Metacognition research has provided evidence for its beneficiary impacts on vocabulary, reading awareness, skills, comprehension, performance, and responsibility for learning. However, the realties between research and mainstream classrooms are not similar; students in mainstream classrooms may suffer from deficiency of metacognitive competencies for various reasons. The curriculum might be a potential reason for this problem. Therefore, via document analysis and thematic deductive coding, the national curriculum of Turkish language, specifically reading standards, were analysed to identify the place and weight of metacognition in this specific context. The analysis revealed that reading standards recognize metacognition and might help students develop metacognitive competencies to a limited extend. In its current form, standards can develop students’ metacognitive knowledge about text structures, genre, mechanics, and language use and they can also help students’ practice few planning strategies, couple of fix-up and/or comprehension strategies, and comprehension evaluation. Metacognitive experiences may provide students with opportunities to supplement limited metacognitive knowledge, regulation of strategies, and doing self-assessment by reasoning and/or critical thinking. It is important to revise the standards to include metacognitive knowledge about reading, self, strategies, and task and to have students practice self-assessment of reading process, effectiveness of strategies, reading products, and task completion or goal-achievement. It is also important for teacher education programs to include at least, elective classes for teaching metacognition, therefore, such standards can be realized, effectively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.271
Milli Eğitim Dergisi