Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 9
META FETİŞİZMİ YAHUT NESNENİN AYARTMASI NOKTASINDA AHMET MURAT ÖZEL’İN İKEA ŞİİRİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanın kendini anlama çabasının bir yansıması olarak kimliğini inşa etmesinde ve dış dünyaya açılıp ilişkiler ağı kurmasında nesnenin önemli rolü olduğu bir gerçektir. Tarih boyunca insan-nesne ilişkisi zaman, mekân ve kişilere göre farklılık arz ederek insanın ihtiyaçlar hiyerarşisini göz önüne getirir. Buna karşılık insanın ihtiyaçları, 19. yüzyılda endüstri devriminin kolay ve hızlı nesne üretimine geçmesinin ardından nesneyle kurulan ilişki biçimini değiştirerek toplumda gösteri ve tüketime odaklı bir yaşamın doğmasına neden olur. İnsanın elinden çıkan nesne artık bir ihtiyacı gidermekten öte, ekonomik düzeye, statüye, konuma ve sınıfsal farka işaret eden bir göstergeye dönüşür. İnsanı büyülemek, baştan çıkarmak ve ayartmak işlevinde bulunur. Toplumsal ilişkilerde açılan boşluğu kapatma ve kurulamayan yakınlığı sağlama görevini üstlenir. Nesnenin kişilik sahibi bir insan gibi algılanması, onu arzulanan bir varlığa dönüştürmekle cinsiyete dayalı ilişki kurulmasını beraberinde getirir. İnsan ve nesne arasındaki bu ilişki biçiminin değişmesi, modern yaşamı konu edinen sanat ve edebiyata da yansır. Bu anlamda çağdaş Türk şairlerinden Ahmet Murat Özel (1971- ) Kalbin Kararı & İlahiler ve Neşideler (2014) adlı şiir kitabında tasavvuf, insan-doğa ilişkisi ve modernitenin değerlerine karşı eleştirel bir eğilim sergilemenin yanı sıra insanın nesneyle kurduğu bağı da ele alır. Bu çalışmada ise Özel’in söz konusu kitabında bulunan Ikea başlıklı şiiri meta fetişizmi noktasında incelenmiş, şiirde nesneye dişil kimlik atfedilmesi irdelenmiş ve modern bireyin nesneyle kimliğini yeniden inşa etmeye çalışırken yaşadığı ironi çözümlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In the meantime, it’s a good idea to be able to find out what is going on in the future, and what’s going on in the future.
2021
Yazar:  
Özet:

It is a fact that the object plays an important role in building his identity as a reflection of the effort of man to understand himself and in opening up to the outside world and building a network of relationships. Thro history, the human-object relationship, by making differences according to time, place and persons, takes into account the hierarchy of human needs. In contrast, the human needs, by changing the form of the relationship established with the object after the industrial revolution in the 19th century passed to the easy and rapid production of objects, lead to the birth of a life focused on demonstration and consumption in society. The object that comes out of man’s hand, now, beyond the satisfaction of a need, becomes an indicator of economic level, status, position and class differences. It is a man who has the ability to captivate, captivate, and captivate. It takes the task of closing the emptiness opened in social relationships and ensuring unfounded proximity. The perception of the object as a person who has a personality involves the establishment of a gender-based relationship by turning it into a desired being. The change in this form of relationship between man and object reflects the art and literature that is the subject of modern life. In this sense, the contemporary Turkish poet Ahmet Murat Özel (1971- ); in his poem book, Decision of the Heart & Gods and Pleasures (2014) Tasavvuf discusses a critical tendency against the human-natural relationship and the values of modernity as well as the bond that man establishes with the object. In this study, Ikea’s title poem in the subject book was studied at the meta fetishism point, the poem was aimed at attributing female identity to the object and the irony that the modern individual was experiencing while trying to rebuild his identity with the object was resolved.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 809
Atıf : 2.452
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi