Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
İŞE TUTKUNLUK (JOB PASSION) ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI
2023
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Vallerand ve arkadaşları tarafından (2003) geliştirilen ve Düalistik modele dayandırılan İşe Tutkunluk (Job Passion) Ölçeğinin Türkçeye çevrilmesi ve uyarlanmasıdır. İşe tutkunluk ölçeği, uyumlu işe tutkunluk (harmonious job passion) ve obsesif işe tutkunluk (obsessive job passion) olmak üzere iki boyutlu bir yapıya sahiptir. Bu yapılar birbirinden farklı tutkunluk tiplerini ifade etmektedir. Uyumlu tutkunluk, bireyin işini optimum düzeyde içselleştirmesi olarak nitelendirilirken; obsesif tutkunluk ise sapkın düzeyde bir tutkunluğu ifade etmektedir. Araştırma, farklı iki zaman diliminde toplam 681 çalışandan anket yöntemiyle toplanan verilerle yürütülmüştür. Bu ölçeğin yapı geçerliliği, eş zaman geçerliliği, varyans yapısı ve kovaryans ilişkileri dikkate alınarak yapılmıştır. Bu çerçevede güvenilirlik için verilere iç tutarlılık testleri uygulanmıştır. Ayrıca ölçeğin ölçüt bağımlı geçerliliği işten ayrılma niyeti ölçeği ile toplanan veriler aracılığıyla ortaya konulmuştur. Bunlara ilave olarak, ölçeğin cinsiyet açısından farklılık gösterip göstermediğine de bakılmıştır. Yapılan tüm analizler sonucunda, Türkçeye uyarlanan İşe Tutkunluk Ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğuna ilişkin yeterli kanıtlara ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Adaptation Of Job Passion Scale To Turkish
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to translate and adapt the Job Passion Scale, which was developed by Vallerand et al. (2003), based on the dualistic model, into Turkish. The job passion scale is measured by two dimensions: harmonious job passion and obsessive job passion. These structures express different types of passion. While harmonious job passion is characterized as the optimum level of internalization of the individual, obsessive fixation means perverted passion. The research was carried out with data collected from a total of 681 employees in two different time periods by survey method. The construct validity, concurrent validity, variance structure and covariance relations of this scale were taken into consideration. In this context, internal consistency tests of the questions were conducted for reliability. Moreover, criterion-dependent validity was demonstrated through the data collected with the turnover intention scale. In addition to these, it was also examined whether the scale differed in terms of gender. Considering all the conducted analyses, satisfactory evidence has been acquired to establish the validity and reliability of the adapted Turkish version of the Job Passion Scale.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.477
Atıf : 13.306
2023 Impact/Etki : 0.296
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi