Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 13
Alttan Üste Demokrasi: Bir Model - Bir Ütopya !
2020
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanlık tarihinde, doğrudan doğruya halkın veya halkın özgürce seçtiği temsilcilerin siyasal denetiminin bir ifadesi olarak tüm vatandaşların eşit sayıldığı bir yönetim biçimi sayılan demokrasi, Eski Yunan şehir devletlerinde bile kadınları ve köleleri dışarıda bırakan bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde ise hangi siyasal bakışa sahip olursa olsun egemen güçlerin kontrolünün dışına çıkamayan bir demokrasiden bahsedilebilmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, kimseyi dışarıda bırakmayan ve egemen güç olarak kurucu otoritenin üzerinde, halkların değişen tercihlerine göre değişen yönetim anlayışlarının her zaman öne çıkabileceği ve tüm toplum tarafından kabul edilmesi beklenilen bir demokrasi modeli sunmaktır. Bu araştırma literatür taramasına dayalı olarak yapılmış kuramsal bir çalışmadır. Ortaya koyulan modelde, en küçük yerleşim birimleri olarak mahalleler ve köyler, en büyük yerleşim birimi olarak ise dünyayı temsil eden ve teorik olarak kurgulanan ülkeler üstü bir yapı yer almaktadır. Sonuç olarak, bugün için tüm dünyada uygulanması uzak görünse de, insanlar arasındaki çatışmayı ortadan kaldırmaya ve kardeşliği tesis etmeye yönelik olarak ortaya koyulan, çoğunluğun tercihine dayalı bu modelin insanlık için faydalı olacağı ve gelecekte var olması umut edilen, düşmanca değil, kardeşçe bir dünyaya katkı sunması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Democracy from the bottom: a model – a utopia!
2020
Yazar:  
Özet:

In human history, democracy, which is considered a form of governance in which all citizens are equal as an expression of the political control of the representatives directly elected by the people or by the people, appears to us as a structure that leaves women and slaves out even in the ancient Greek city states. Nowadays, no matter what political view it has, it is possible to talk about a democracy that cannot be out of the control of the ruling powers. In this context, the aim of this study is to present a democracy model on the founding authority, which does not leave anyone out and is dominant, where the perceptions of governance that change according to the changing preferences of the peoples can always stand out and are expected to be accepted by the whole society. This research is a theoretical study based on the scan of literature. In the model presented, the smallest settlement units include neighborhoods and villages, and the largest settlement units are a structure over the countries that represent the world and are theoretically established. As a result, although it seems far from being implemented throughout the world for today, it is expected that this model based on the preference of the majority, which has been shown to eradicate conflict and establish brotherhood, will be beneficial for mankind and will contribute to a world that is hoped to exist in the future, not hostile, but brotherly.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.466
2023 Impact/Etki : 0.021
Toplum Bilimleri Dergisi