Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
RATLARDA YÜKSEK DOZDA DİPİRON, FLUNİKSİN VE İNDOMETASİN'İN BAZI BİYOKİMYASAL DEĞERLERE ETKİLERİ
1999
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, yüksek dozlarda dipiron, fluniksin ve indometasin uygulanan ratların serum örneklerinde glikoz, ozmolalite, alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotrasferaz (AST) düzeylerinde meydana gelebilecek değişiklikleri araştırmak amacıyla yapıldı. Araştırmada 66 adet rat kullanıldı. Bir grup kontrol olarak ayrıldı. Deneme gruplarına 7 gün süreyle yüksek dozlarda dipiron (125 mg/kg), fluniksin (5.5 mg/kg) ve indometasin (15 mg/kg) periton içi yolla verildi. Uygulamaların yapıldığı 1, 4 ve 7. günlerde, 2 ve 4. saatlerde kan örnekleri alındı. Elde edilen kan serumlarında glikoz, ozmolalite, ALT ve AST düzeyleri belirlendi. Yüksek dozlarda dipiron, fluniksin ve indometasin verilen ratların serum glikoz düzeyinde belirgin bir artış olduğu belirlendi. Diğer yandan kontrol grubu değerleriyle karşılaştırıldığında tüm deneme gruplarında serum ozmolalitesi, ALT ve AST düzeylerinde hafif bir artış gözlemlendi. Sonuç olarak, yüksek dozlarda dipiron, fluniksin ve indometasin uygulandığında oluşan serum ozmolalitesindeki artış elektrolit bozukluklarının, diğer yandan serum glikoz, ALT ve AST düzeylerinde görülen artışların ise karaciğer ve kaslardaki hasarın bir belirtisi olabileceği kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Effects of high dose dipirone, fluxine and indomethasine on basic biochemical values
1999
Yazar:  
Özet:

This study was carried out to investigate the changes that may occur in serum samples of dipiron, fluxine and indometacin in high doses in glucose, ozmolality, alanin aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST). In the study, 66 rates were used. A group was divided into control. The trial groups were given high doses of dipiron (125 mg/kg), fluxine (5.5 mg/kg) and indometacin (15 mg/kg) peritonally for 7 days. Blood samples were taken in the 1, 4 and 7 days of the application, 2 and 4 hours of the application. The levels of glucose, ozmolality, ALT and AST were determined in the obtained blood serums. High doses of dipiron, fluxine, and indometacin were found to have a significant increase in serum glucose levels. On the other hand, a slight increase in serum ozmolality, ALT and AST levels was observed in all test groups compared to the control group values. As a result, an increase in serum ozmolality, which occurs when high doses of dipiron, fluxine and indometacin are found to be a sign of damage to the liver and muscles, while an increase in serum glucose, ALT and AST levels, on the other hand, can be a sign of damage to the liver and muscles.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 2.067
2023 Impact/Etki : 0.215
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi