Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
Optimize Edilmiş Denetimli Öğrenme Algoritmaları ile Obezite Analizi ve Tahmini
2023
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Obezite dünya genelinde gerçekleşen ölümlerin en önemli beşinci nedeni olarak karşımız çıkan bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2022 yılında yayınladığı raporda obezitenin birçok hastalığın temelinin oluşturduğunu ve gerekli önlemler ve politikalar izlenerek durdurulabileceğini vurgulamıştır. Bu nedenle makine öğrenmesi algoritmaları ile obezite analizi ve tahmin uygulamaları önemlidir. Bu çalışmada, UCI makine öğrenmesi veri havuzundan alınan veriler kullanılarak, denetimli öğrenme algoritmalarından K-En Yakın Komşu Algoritması(KNN) ve Rastgele Ormanlar Algoritmaları(RF) ile tahmin modelleri geliştirilmiştir. Bu modeller farklı istatistiksel değerlendirme kriterleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Değerlendirme sonucunda hiper parametre optimizasyonu gerçekleştirilen RF modeli %94 ortalama accuracy(doğruluk) sonucu ile en iyi tahmin sonucunu elde etmiştir. Çalışma obezite prevalansını etkileyen faktörleri analiz etmesi, görselleştirmesi ve yüksek bir başarı oranı ile seviyelerini tahmin etmesiyle önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Obesity Analysis and Prediction With Optimized Supervised Learning Algorithms
2023
Yazar:  
Özet:

Obesity is a health problem that is the fifth most important cause of death worldwide. In the report published in 2022, the World Health Organization (WHO) emphasized that obesity forms the basis of many diseases and can be stopped by following the necessary measures and policies. Therefore, obesity analysis and prediction applications with machine learning algorithms are important. In this study, prediction models were developed with K-Nearest Neighbor Algorithm (KNN) and Random Forest Algorithms (RF), which are supervised learning algorithms, using data from the UCI machine learning data repository. These models were compared using different statistical evaluation criteria. As a result of the evaluation, the RF model with hyperparameter optimization achieved the best prediction result with an average accuracy of 94%. The study is important because it analyzes and visualizes the factors affecting the prevalence of obesity and predicts its levels with a high success rate.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 1.436
2023 Impact/Etki : 0.161
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi