Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
EĞİTSEL ROBOTLARLA BOŞ ZAMAN ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN BİLGİSAYARCA DÜŞÜNME BECERİLERİNE; FETEM MESLEKLERİNE DÖNÜK İLGİLERİNE ETKİSİ VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ
2024
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma eğitsel robotlarla boş zaman etkinliklerinin öğrencilerin bilgisayarca düşünme becerilerine fen, teknoloji, matematik ve mühendislik mesleğine dönük ilgilerine etkisini ölçmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle eğitsel robotların etkisinin araştırıldığı bilgisayarca düşünme ve FeTeMM kavramlarına yönelik bilgi verilmiştir. Araştırmada nitel ve nicel verilerin birlikte ele alındığı karma desen kullanılmıştır. Çalışma grubu Afyonkarahisar İli’nde özel bir kursa katılan 19’u kız 14’ü erkek toplam 33 öğrenciden oluşmaktadır. Altı hafta şeklinde planlanan çalışmada Lego Spike Prime Eğitim Seti kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmını ön test – son test kontrol grupsuz desen oluştururken, nitel boyutunu ise fenomenolojik araştırma deseni oluşturmaktadır. Nicel verilerin toplanmasında Bilgisayarca Düşünme Ölçeği ve Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Mesleklerine Yönelik İlgi Ölçeği kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanmasında ise 10 adet açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öncelikle nicel veriler analiz edilmiş, sonra nicel verileri desteklemek amacıyla nitel veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 veri analiz programı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öncelikle toplanan verilerin normallik durumları Shapiro-Wilks testi ile incelenmiştir. Daha sonra parametrik testlerden aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t testi ve cohen d değerleri incelenerek analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunca eğitsel robotlarla boş zaman etkinliklerinin öğrencilerin FeTeMM’e dönük ilgi toplam puanlarına ve Bilgisayarca Düşünme becerisine dönük toplam puanlarına anlamlı düzeyde katkı sağladığı ve bu katkının etki büyüklüğünün yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

0
2024
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 581
Atıf : 3.990
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi