Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Çocuklarda bakteriyel enfeksiyon tanısında eozinopeninin rolü
2022
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akut enfeksiyonlardan sonra kanda dolaşan eozinofil sayısı önemli ölçüde azalır. Çocuklarda bakteriyel enfeksiyon tanısında eozinopeninin rolünü belirlemek ve diğer akut faz reaktanları ile karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı Poliklinikleri’ne 01.01.2008-31.12.2008 tarihleri arasında başvuran, ilk 24 saat içinde hemogram ve C-reaktif protein çalışılan 0-14 yaş arası hastalar dahil edildi. Sisteme girilen hastalıkların ve sağlık sorunlarının uluslararası sınıflama sistemi (ICD-10) tanı koduna göre hastalar ayrıştırıldı. Bulgular: Toplam 1857 hasta çalışmaya alındı. Hastalar 3 grupta değerlendirildiğinde; 519 (%28) olgu bakteriyel enfeksiyon, 356 (%19,2) olgu viral enfeksiyon ve 972 (%52,6) olgu kontrol grubuna alındı. Bakteriyel enfeksiyon grubunda ortalama mutlak eozinofil sayısı 103,7±76,9 hc/mm3 iken viral enfeksiyon grubunda 192,8±129,3 hc/mm3 saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). En yüksek C-reaktif protein, en düşük mutlak eozinofil sayısı ve en düşük mutlak eozinofil sayısı/beyaz kan hücresi (BK) oranı bakteriyel enfeksiyon grubunda saptandı ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p<0,001). En yüksek duyarlılığa sahip parametre %73,7 ile mutlak eozinofil sayısı/beyaz kan hücresi oranı ve en yüksek özgüllük %82,4 ile mutlak eozinofil sayısı idi. Sonuç: Çocuklarda bakteriyel enfeksiyon tanısında mutlak eozinofil sayısı ve mutlak eozinofil sayısı / beyaz kan hücresi oranı özgül ve duyarlı belirteçler olarak, günlük pratikte kullanabilme kolaylığı sağlayarak umut vaad eden tanısal parametreler olabilirler.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Eosinopenia In The Diagnosis Of Bacterial Infection In Children
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: Number of eosinophils circulating in the blood decreased significantly after acute infections. Our aim in this study is to determine the role of eosinopenia in the diagnosis of bacterial infection in children and to compare it with other acute phase reactants. Material and methods: Patients aged 0-14 years, who applied to İzmir Tepecik Training and Research Hospital Pediatrics Polyclinics and Pediatric Emergency Service between 01.01.2008 and 31.12.2008, whose hemogram and C-reactive protein were studied within the first 24 hours of admission were included in this study. The cases were screened according to the International Classification of diseases (ICD-10) diagnostic codes. Results: Totally 1857 patients were included in the study. The patients were evaluated in 3 groups; 519 cases (28%) with bacterial infection,356 cases (19.2%) with viral infection, and 972 cases (52.6%) in the control groups. The mean absolute eosinophil count in the bacterial infection group was 103.7±76.9/mm³, while it was 192.8±129.3/mm³, in the viral infection group, and this difference was statistically significant (p<0.001). It was determined that the bacterial infection group had the highest C-reactive protein value, the lowest absolute eosinophil count, and the lowest absolute eosinophil count /white blood cell ratio, and this was statistically significant (p<0.001). The parameter with the highest sensitivity was absolute eosinophil count/white blood cell with 73.7%, and highest specificity was absolute eosinophil count with 82.4%. Conclusion: Absolute eosinophil count and absolute eosinophil count / white blood cell ratio as specific and sensitive markers in the diagnosis of bacterial infection in children, can be promising diagnostic parameters by providing ease of use in daily practice.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.250
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi