Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 4
Canlı Okuyucu ve Bilgisayar Destekli Okumanın Görme Engelli Öğrencilerin Test Başarıları Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Kastamonu Education Journal
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temel eğitimden ortaöğretime geçiş (TEOG) sınavı kapsamında görme engelli öğrencilere yönelik hazırlanan Türkçe ve matematik testlerinin bilgisayar ortamında ve canlı okuyucu tarafından sesli okunmasının görme engelli bireylerin performansında anlamlı fark yaratıp yaratmadığını araştırmaktır. Çalışma nicel araştırma türünde ve yarı deneysel desendedir. Araştırma grubu; Ankara, İstanbul ve Konya’da toplam beş görme engelliler okulunda öğrenim görmekte olan sekizinci sınıfta okuyan 48 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrenciler sınavlarda okuyucu desteği alan ve görme engeli dışında herhangi bir engelleri bulunmayan öğrencilerdir. Araştırma kapsamında görme engelli öğrencilerin sınavlarda kullanabilecekleri Bilgisayar Ortamında Sesli Test Uygulama Aracı (BOSTA) geliştirilmiş ve bu araç kullanılarak bilgisayar ortamında uygulanan testin canlı okuyucu uygulaması karşısındaki etkililiği test edilmiştir. Türkçe ve matematik testleri çalışma grubunda yer alan öğrencilerden seçkisiz olarak belirlenen 24’üne bilgisayar ortamında, diğer 24’üne ise canlı okuyucu ile verilmiştir. Deney ve kontrol gruplarında yer alan öğrencilerin araştırma kapsamındaki Türkçe ve matematik başarılarını karşılaştırmak amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda her iki testte (bilgisayar ortamında uygulanan sesli okuma uygulamasındaki test ile canlı okuyucu tarafından okunan test arasında) anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu bulgu, bilgisayar ortamında yapılan testin canlı okuyucu ile uygulanan test kadar etkili olduğunu ve sınavlarda kullanılabileceğini göstermektedir. Araştırmada, bu çalışma kapsamında geliştirilen test uygulama aracının ulusal sınavlarda kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca testlerde yapılan uyarlamaların geçerlik kanıtlarının da sunulması gerektiği ifade edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of The Effects Of Live Reader and Computerized Reading On The Test Achievement Of Visually Impaired Students
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to investigate whether the reading of the Turkish and math tests prepared by the Ministry of National Education for students with visual impairment within the scope of the transition from basic education to secondary education (TEOG) makes a significant difference in the performance of individuals with visual impairments in the computerized and by the live reader. The study is of quantitative research type and in semi-experimental design. Research group consists of 48 students who are studying in a total of five visually impaired schools in Ankara, Istanbul and Konya. These students are those who receive reader support in exams and do not have any disabilities other than visual impairment. Within the scope of the research, the Voice Test Application Tool in Computerized (BOSTA), which can be used by students with visual impairments, was developed and the effectiveness of the test applied in computerized against this live reader application was tested using this tool. Turkish and mathematics tests were given to 24 of the students in the study group were selected randomly, in computerized and the other 24 were given by a live reader. In order to compare the Turkish and mathematics achievements of the students in the experimental and control groups within the scope of the research, independent samples t-test was applied. As a result of the analysis, no significant difference was found in both tests (between the test in the reading aloud application performed in computerized and the test read by the live reader). This finding shows that the test performed in the computerized is as effective as the test performed with the live reader and can be used in exams. In the research, it was concluded that the test application tool developed within the scope of this study can be used in national exams. It was also state

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kastamonu Education Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.866
Atıf : 20.164
2023 Impact/Etki : 0.067
Kastamonu Education Journal