Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Palyatif bakım alan kanser hastalarında semptomlar, performans durumu ve yaşam kalitesi
2022
Dergi:  
Ege Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı, palyatif bakım alan kanser hastalarının yaşadıkları semptomları, hastaların performanslarını ve yaşam kalitelerine olan etkilerini tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı bir çalışma olup, Türkiye'nin batısında yer alan İzmir'de bir üniversite hastanesinin palyatif bakım ünitesine başvuran 106 hasta ile Aralık 2019-Nisan 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Veri toplama için Hasta Bilgi Formu, “Doğu Kooperatif Onkoloji Grubu (ECOG) Performans Durum Ölçeği”, “Edmonton Semptom Değerlendirme Ölçeği (ESAS)” ve “Kronik Hastalık Tedavisinin Fonksiyonel Değerlendirmesi-Palyatif Bakım (FACIT-Pal) Ölçeği” uygulandı. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Ki-kare testi, Kruskall Wallis Analizi ve lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastalar en sık yaşadıkları semptomların yorgunluk, kendini iyi hissetmeme, kaygı, üzüntü (depresyon) ve ağrı olduğunu bildirmiştir. Regresyon analizine göre hastaların toplam yaşam kalitesi puanları ile hastaların ESAS semptomlarından ağrı, yorgunluk ve bulantı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Hastanede yatan, hastalığı ileri evrede olan, metastazı olmayan veya metastaz durumunu bilmeyen ve performans durumu ECOG düşük olan hastalarda yaşam kalitesi puanları anlamlı olarak daha düşüktü. Hastaların ECOG performans durumu ile yaşam kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. Sonuç: Hastaların birden fazla semptomu ve düşük yaşam kalitesi vardır. Bulgularımız, yaşam kalitesini iyileştirmek için semptom değerlendirmesi ve yönetiminin önemini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Symptoms, Performance Status and Quality Of Life In Cancer Patients Receiving Palliative Care
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of the study was to describe the symptoms experienced by cancer patients receiving palliative care, patients’ performance and the effects on their quality of life. Materials and Methods: This is a descriptive study and was conducted with 106 patients admitted to palliative care unit at a university hospital in Izmir, located in the west of Turkey, between December 2019 and April 2020. For data collection, Patient Information Form, “Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) Performance Status Scale”, “Edmonton Symptom Assessment Scale (ESAS)” and “Functional Assessment of Chronic Illness Therapy-Palliative Care (FACIT-Pal) Scale” were applied. For data analysis, descriptive statistics, Chi-square test, Kruskall Wallis Analysis and linear regression analysis were used. Results: Patients reported that the most common symptoms experienced were fatigue, sense of being unwell, anxiety, sadness (depression) and pain. According to the regression analysis, there was a statistically significant difference between the total quality of life scores of the patients and pain, fatigue and nausea from the patients' ESAS symptoms. The quality of life scores were significantly lower in the patients who were hospitalized, had an advanced disease stage, did not have metastases or did not know their metastases status and had a low performance status ECOG. There was a statistically significant difference between patients' ECOG performance status and quality of life. Conclusion: Patients have multiple symptoms and poor quality of life. Our findings support the importance of symptom assessment and management to improve quality of life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ege Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.294
Atıf : 1.688
Ege Tıp Dergisi