Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Palyatif Bakım Hastalarına Bakım Veren Bireylerin Bakım Yüklerinin Yaşam Kaliteleri Üzerine Etkisi
2023
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, palyatif bakım hastalarına bakım veren bireylerin bakım yüklerinin yaşam kalitelerine etkisini incelemektir. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel olup örneklemini dâhil edilme kriterlerine uyan ve Mayıs 2021-Ekim 2022 tarihleri arasında bir hastanenin palyatif bakım kliniğinde tedavi gören hastalara bakım veren 209 bakım verici oluşturmuştur. Veri toplama araçlarında “Birey Tanılama Formu”, “Zarit Bakım Yükü Ölçeği” ve “Bakım Verici Yaşam Kalitesi Ölçeği” kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda bakım veren bireylerin yaş ortalaması 50,77±12,88 olup 21-78 yaş arasında değişmektedir. Bakım vericilerin %81,3 ü kadın, %75,6’sı evli, %56’sı herhangi bir işte çalışmamaktadır. Katılımcıların bakım yükü ile yaşam kalitesi puanlarının arasındaki ilişki negatif yönde ve yüksek düzeydedir (r= -0,772 p<0,001). Yapılan doğrusal regresyon analizine göre bakım yükünün yaşam kalitesini açıklama gücü %59,4 olarak bulunmuştur (β = -0,772, Adjust R2= 0.594, p<0,001). Bakım yükü, bakım veren bireyler için fiziksel, ruhsal ve sosyal boyutta önemli bir sorundur ve bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda başta hemşireler olmak üzere sağlık profesyonellerinin özellikle palyatif bakımda tedavi gören hastaların bakım vericilerine yönelik yapılacak uygulamaların, verilecek eğitim ve desteklerin bakım vericilerin yaşam kalitesini yükseltebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Care Burdens On The Quality Of Life Of Palliative Care Patients Caregivers
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the effects of care burdens on the quality of life of individuals who care for palliative care patients. The study is descriptive and cross-sectional, and its sample consisted of 209 caregivers who met the inclusion criteria and cared for patients treated in a palliative care clinic of a hospital between May 2021 and October 2022. In data collection tools; “Individual Identification Form”, “Zarit Care Burden Scale” and “Caregiver Quality of Life Scale” were used. In the analysis results, p<0.05 was accepted as significant. In line with the data obtained, the mean age of caregivers is 50.77±12.88, and ranges from 21 to 78 years. 81.3% of caregivers are women, 75.6% are married, 56% are not working in any job. The relationship between the care burden of the participants and their quality of life scores was negative and high (r= -0.772; p<0.001). According to the linear regression analysis, the power of care burden to explain the quality of life was found to be 59.4% (β = -0.772, Adjust R2= 0.594, p<0.001). The burden of care is an important problem in physical, mental and social dimensions for caregivers and negatively affects the quality of life of the individual. In this context, the practices, training and support to be given to the caregivers of health professionals, especially nurses, especially of patients treated in palliative care, can improve the quality of life of caregivers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 979
Atıf : 5.637
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi