Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 4
LİKİDİTE, KUR VE VOLATİLİTENİN BİST-100 ENDEKSİNE ETKİSİ: MARKOV REJİM DEĞİŞİMİ YAKLAŞIMI
2021
Dergi:  
Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı, zımni volatilite, gerçekleşen volatilite, döviz kuru ve likiditenin Borsa İstanbul 100 (BİST100) endeksinin getirisi üzerindeki asimetrik etkilerini araştırmaktır. 02 Ocak 2012-30 Kasım 2020 dönemine ait günlük verileri kapsayan çalışmada, gerek değişkenlerin gerekse bu değişkenler ile kurulan modelin doğrusal olmaması nedeniyle, Markov Rejim Değişimi yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, ele alınan dönemde iki farklı getiri rejiminin varlığını ortaya koymaktadır. Zımni volatiliteyi temsil eden CBOE VIX endeksinin her iki rejimde de BİST100 getirisi üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür. Dolar/TL döviz kuru da her iki rejimde negatif katsayı almakla beraber yalnızca yüksek getirili dönemde anlamlı bulunmuştur. Likiditeyi temsilen işlem hacmi devir hızı oranı kullanılmıştır ve her iki rejimde de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ancak katsayısı yüksek getirili dönemde pozitif iken düşük getirili dönemde negatiftir. Volatilite değişkeni ise anlamlı bulunmamıştır. Bulgular Borsa İstanbul’un küresel piyasalardaki gelişmelerden etkilendiğini ve işlem hacminin piyasanın genel trendini desteklediğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Cur and Volatility on the BST-100 Index: The Markov Regime Change Approach
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to explore the asymmetric effects of the volatility, occurring volatility, exchange rate and liquidity on the return of the Borsa Istanbul 100 (BIST100) index. In the study covering the daily data of the period from January 2, 2012 to November 30, 2020, the Markov Regime Change method was used because of the linearity of the model established with these variables, if necessary, the variables were needed. The results of the analysis reveal the existence of two different return regimes during the examined period. The CBOE VIX index, which represents cyborg volatility, has been shown to have a negative and meaningful impact on the BIST100 return in both regimes. The dollar/TL exchange rate was also significant in both regimes, while taking a negative rate only in the high return period. The volume of transaction representing liquidity has been used by the turn rate and has been statistically meaningful in both regimes. But the rate is positive in high revenue period while negative in low revenue period. The volatility variation has no meaning. The findings show that the Stock Exchange of Istanbul is affected by developments in global markets and that the volume of transactions supports the overall trend of the market.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 196
Atıf : 244
Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi