Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 6
Çocuklarda Öz-Şefkat ve Psikolojik Sağlamlık Arasındaki İlişki: Seri Aracılık Analizi
2022
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı ortaokula devam eden çocukların öz-şefkat ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısı, olumlu mükemmeliyetçilik ve olumsuz mükemmeliyetçiliğin seri çoklu aracılığının incelenmesidir. Ortaokul çocuklarının öz- şefkat ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısı, olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik aracı rolünü inceleyen bu çalışmanın modeli, nicel araştırma çeşitlerinden olan ilişkisel araştırma türüdür. İlişkisel araştırma yöntemi, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek ve olası sonuçları tahmin etmek için kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu için 283 kız (%59,1) ve 196 (%40,9) erkek çocuk olmak üzere toplam 497 çocuğa ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan çocukların 55’i (%11,5) düşük, 399’sı (%83,3) orta ve 25’i (%5,2) yüksek sosyoekonomik düzeyde olduğunu ifade etmiştir. Çocukların yaşları ise 10 ile 14 yaş arasındadır. Bu araştırmada verileri toplamak için Öz-şefkat Ölçeği-Kısa Formu, Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Olumlu-Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve araştırmacılar tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle bütün değişkenlere ilişkin betimsel istatistikler hesaplanmış, değişkenler arası ilişkiler Pearson Çarpım Momentler Korelasyon analizi kullanılarak belirlenmiştir. Aracılık analizleri Preacher ve Hayes’in önerileri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem “Multiple Mediation (INDIRECT)” macrosunun IBM SPSS Statistic 22 programına yüklenmesiyle kullanılmaktadır. Analizde seri çoklu aracı değişken modellerinden model 6 kullanılmıştır. Son olarak seri çoklu analiz sonuçlarına göre öz-şefkat ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısı, olumlu mükemmeliyetçilik ve olumsuz mükemmeliyetçiliğin aracı rolünün anlamlı olduğu görülmüştür. Model, öz-şefkati yüksek olan çocukların daha az sosyal görünüş kaygısı yaşayacaklarını, daha fazla olumlu mükemmeliyetçiliğe sahip olup daha az olumsuz mükemmeliyetçiliğe sahip olacaklarını ve böylece daha yüksek psikolojik sağlamlığa sahip olacaklarını göstermektedir. Elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

2022
Yazar:  
The Relationship Between Self-compassion and Psychological Resilience In Children: Series Multiple Mediation Analysis
2022
Yazar:  
Özet:

This study examines the serial multiple mediation of social appearance anxiety, positive perfectionism, and negative perfectionism in the relationship between self-compassion and resilience to observe the psychosocial development of children attending secondary school. The model of this study, which examines the role of social appearance anxiety, positive perfectionism, and negative perfectionism in the relationship between secondary school children's self-compassion and resilience, is a relational research type, which is one of the quantitative research types. Relational research method is used to determine the relationships between variables and to predict possible outcomes. A total of 497 children, 283 girls (59.1%) and 196 (40.9%) boys were reached for the study group. 55 (11.5%) of the children stated that they had a low socioeconomic level, 399 (83.3%) had a medium socioeconomic level, and 25 (5.2%) had a high socioeconomic level. Children's ages range from 10 to 14 years old. In this study, Self-Compassion Scale-Short Form, Psychological Resilience Scale, Social Appearance Anxiety Scale, Positive-Negative Perfectionism Scale, and Personal Information Form were used to collect data. Firstly, descriptive statistics for all variables were calculated, and the relations between variables were determined using Pearson Product Moments Correlation analysis. Mediation analyses were performed in line with the recommendations of Preacher and Hayes. This method is used by loading the "Multiple Mediation (INDIRECT)" macro into the IBM SPSS Statistic 22 software. Model 6, one of the serial multiple mediator variable models, was used in the analysis. Finally, according to the results of serial multiple analysis, it was observed that the mediation role of social appearance anxiety, positive perfectionism, and negative perfectionism was significant in the relationship between self-compassion and psychological resilience. The model shows that children with high self-compassion will experience less social appearance anxiety, have more positive and less negative perfectionism, and thus have higher psychological resilience.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.642
Atıf : 7.594
2023 Impact/Etki : 0.372
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi