Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
ZENGİNLERİN VERGİLENDİRİLMESİ: SON SALGINLA TEKRAR GÜNDEME GELEN KONU
2021
Dergi:  
Sayıştay Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünyanın geçtiğimiz yıldan bu yana deneyimlediği salgın, ciddi boyutta küresel ekonomik yavaşlamaya neden oldu. Bu yavaşlama, ekonomik sorunları ortadan kaldıracak yeni kamu kaynaklarının aranmasını hızlandırdığı için zenginlerin vergilendirilmesini tekrar hatırlattı. Çalışma, günümüzde kamuoyunun dikkatini çeken, çok tartışılan konularından biri olan bu vergilendirilmeyi analiz etmeye çalışmaktadır. Zenginlerin vergilendirilmesinde etkin vergi uygulamalarını sürdürmek için temel ilkeler devlet tarafından belirlense de konu hakkında yasal ve teknik anlamda farklı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için akademisyenler tarafından yapılan birçok çalışmanın yanı sıra hükümetlerce de yasal düzenlemelerle ilgili çeşitli reform girişimlerinde bulunulmuştur. Yapılan bu yoğun çalışmalar gösteriyor ki, vergi otoriteleri tarafından yaşanan sorunlar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde neredeyse aynıdır. Söz konusu ortak problemler göz önüne alındığında, genel olarak, bu çalışmadan dört farklı sonuç çıkmaktadır. Birincisi, zenginlerin vergilendirilmesi küresel bir olgudur. İkincisi, zenginlerin vergilendirmesinde sıkça önerilen uygulama olan artan oranlı vergi, tasarruf ve yatırım oranları üzerinde sorun oluşturabilir. Üçüncüsü, kamu gelirini artırmak için vergi kaçakçılığının ve vergiden kaçınmanın mümkün olduğunca ortadan kaldırılması, yüksek oranda vergilendirilmeden daha etkili olabilir. Son olarak, zenginlerin yoğun vergilendirilmesinden daha ziyade, salgınla birlikte önemini artıran dijital işlemler, vergilendirmede daha çok dikkate alınabilir.

Anahtar Kelimeler:

Taxation Of The Rich: The Issue Revisited With The Last Pandemic
2021
Yazar:  
Özet:

The pandemic, which has been experienced by the world since last year, has caused a serious global economic slowdown. As this slowdown accelerated the search for new public resources to eliminate the economic problems, it reminded the taxation of the rich again. The study attempts to analyze this taxation, which is one of the most debated issues attracting public attention nowadays. Although main principles are set by the governments to maintain efficient tax implementation on the rich, various legal and technical problems are experienced. To eliminate these problems, many studies have been carried out by scholars, meanwhile, various legal arrangements have been prepared by governments as reform endeavors. These intense practices about the topic show that problems experienced by tax authorities are nearly the same both in the developing and developed countries. Considering these common problems, overall, the findings of this study are fourfold. First, the taxation of the rich is a global phenomenon. Second, the progressive tax, which is a frequently proposed tool of rich taxation, can be a problem in terms of saving and investment rates. Thirdly, the elimination of tax evasion and tax avoidance can be more effective than the high rate of taxation to increase public revenue. Finally, digital transactions, which have gained increased importance with the pandemic, should be taken into consideration instead of levying heavy taxation of the rich.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sayıştay Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 477
Atıf : 5.190
Sayıştay Dergisi