Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
 İndirme 2
Geometrik Morfometri Yöntemi Kullanılarak Atlarda Os Coxae’larının İncelenmesi
2020
Dergi:  
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geometrik morfometri, normal morfometrik ölçümlerin aksine 2D düzlemde belirtilen noktaların x-y koordinatlarındaki farklılıkları ve varyasyonları açıklayan bir yöntemdir. Resim veya röntgen gibi iki boyutlu örnekler kullanılır. Bu çalışmada erişkin 23 (12 erkek, 11 dişi) tane atın sağ os coxae’sı geometrik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Her örnekten 120 santimetre uzaklıktan fotoğraflar alınmış ve bu örnekler üzerinden işaretlemeler yapılmıştır. Os coxae üzerinde 13 adet belirleyici nokta kullanılmıştır. Cinsiyet ayırımı bakımından, spina ischiadica’nın orta noktası ve ilium gövdesinin en dar bölümünün medial uç noktası arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (P < 0.001). Ventrolateral bölümde kalan noktaların cinsiyet ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermediği görülmedi. Bununla birlikte, cinsiyetler arasında tuber coxae’nın ventral son noktası ve dorsolateral bölümünün orta noktası istatistiksel olarak anlamlıydı (P < 0.001). Dişi ve erkekler arasındaki fark, morfoloji programı kullanılarak gösterildi. Dişilerde iç bölgedeki noktalar erkeklere göre daha yanal olduğu gözlemlendi. Bu modelleme çalışmaları sonucunda elde edilen morfometrik sonuçlar kullanılarak kemik gibi materyaller üzerinde cinsiyet analizi çalışmaları yapılabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Os Coxae In Horses Using Geometric Morphometry Method
2020
Yazar:  
Özet:

In contrast to normal morphometric measurements, geometric morphometry is a method that can explain the differences and variations on the x-y coordinates of the specified points on a 2D plane. In this method, two-dimensional samples, such as pictures or x-rays, are used. The study aims to investigate the right os coxae of 23 adults (12 males, 11 females) horses geometrically. Photographs were taken from each sample at 120 centimeters distance and landmarks were made on these samples. 13 determining landmarks were used on os coxae. Medial endpoint of the narrowest section of the body of ilium and medial endpoint of ischial spine points were found to be statistically significant in terms of female and male distinction (P < 0.001). It was seen that the remaining points in the ventrolateral section did not have a statistically significant difference in gender discrimination. However, the difference between the genders in the ventral endpoint of coxal tuber and midpoint of coxal tuber in the dorsolateral section was statistically significant (P < 0.001). The difference between females and males is visually indicated using the morphology program. In females, it was observed that the points in the inner region are more lateral than males. Gender analysis studies can be conducted on materials such as bone using the morphometric results obtained as a result of such modeling studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 808
2023 Impact/Etki : 0.027
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi