Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 121
 İndirme 20
TÜRKİYE’NİN ERKEN DÖNEM OLİMPİZM SERÜVENİ VE AY-YILDIZ’IN OLİMPİYAT OYUNLARI’NDA İLK RESMİ TEMSİLİ (1896-1921)
2020
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Osmanlı Devleti döneminde Türkiye’de olimpik hareket ve olimpizmin tarihi gelişimini incelemektir. İlk olimpiyat oyunlarından itibaren başlangıçta siyasi ve politik bağlamda olimpizm ile ilişki içerisinde olan Osmanlı Devleti, 20. yüzyılın başlarından itibaren olimpik hareketle resmi temaslarda bulunmaya başlamıştır. 1896, 1900 ve 1904 Olimpiyat Oyunları’nda resmi olarak temsil edilmeyen Osmanlı Devleti’nin olimpizm ile ilk defa tanışması 1905 Brüksel Birleşimi’ne Osmanlı Hükümeti’ni temsilen gönderilen Brüksel Maslahatgüzarı Mihran Kavafyan Efendi ile gerçekleşmiştir. 1906 Ara Olimpiyat Oyunları’na önemli sayıda katılım olmuş ancak oyunlar Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından tanınmamaktadır. 1908 Londra Olimpiyat Oyunları resmi raporunda Türkiye’den iki sporcunun adı geçiyor olsa da bu sporcuların müsabakalara katıldıklarına dair mevcut bir belge yoktur. Temmuz 1908’de ilan olunan II. Meşrutiyet’in hemen ardından Selim Sırrı Tarcan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ni (TMOK) kurma girişimlerine başlamıştır. IOC tarafından 1911 yılında tanınan TMOK’un Osmanlı Devleti tarafından tanınması ise ilerleyen yıllarda olmuştur. Türkiye’de olimpizmin öncüsü olan Selim Sırrı Tarcan, 15 Aralık 1908’de IOC’nin Türkiye temsilcisi seçilmiş, 1908-1914 yılları arasında katıldığı IOC toplantılarında olimpizm felsefesinin öğretim ve yaygınlaştırma yöntemleri hakkında bilgilenerek, olimpiyat ruhunu, yeni oluşmakta olan spor çevrelerine tanıtmaya ve benimsetmeye çalışmıştır. Bu faaliyetlerin bir sonucu olarak Türkiye resmi olarak ilk defa 1912 Stockholm Olimpiyat Oyunları’nda iki Ermeni sporcu ile temsil edilmiştir. 1916 Berlin Olimpiyat Oyunları’nın I. Dünya Savaşı nedeniyle yapılmaması ve Türkiye’nin 1919’da “savaşı çıkaran ülkelerden” olduğu gerekçesiyle IOC’den ihraç edilmesi neticesinde 1920 Anvers Oyunları’na katılmaması sonucu, 1912 Stockholm Oyunları Osmanlı Devleti’nin resmi olarak katıldığı ilk ve son oyunlar olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Turkey's Early Olympics and the First Official Council in the Olympic Games of Ay-Yildiz (1896-1921)
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the historic development of the Olympic movement in Turkey during the Ottoman State. The Ottoman State, which was initially in a political and political connection with the Olympics from the early 20th century, began to be in official contacts with the Olympic movement. The first meeting of the Ottoman State, which was not officially represented at the 1896 and 1904 Olympics, with the Olympics took place in 1905 with the representative of the Ottoman Government sent to the Brussels Union with the Brussels Maslahatguzari Mihran Kavafyan Efendi. There was a significant number of participants in the 1906 Inter-Olympic Games, but the games are not recognized by the International Olympic Committee (IOC). Although the official report of the 1908 London Olympics lists the names of two athletes from Turkey, there is no document that these athletes have participated in the competitions. Declared in July 1908. Soon after the legitimacy, Selim Sırrı Tarcan began attempts to establish the Turkish National Olympic Committee (TMOK). The recognition of TMOK by the Ottoman State, recognized by the IOC in 1911, has been in the years of advance. Selim Sırrı Tarcan, the pioneer of the Olympics in Turkey, was elected representative of the IOC in Turkey on 15 December 1908 and participated in the IOC meetings between 1908 and 1914, informing about the methods of teaching and spreading the Olympic philosophy, tried to introduce and adopt the Olympic spirit to the newly formed sports environments. As a result of these activities, Turkey was officially represented for the first time at the 1912 Stockholm Olympics with two Armenian athletes. The 1916 Berlin Olympic Games were not held due to the First World War and Turkey was exported from the IOC in 1919 due to the fact that it was "from the countries that launched the war", as a result of the failure to participate in the 1920 Anvers Games, the 1912 Stockholm Games were the first and last games in which the Ottoman State officially participated.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 791
Atıf : 7.543
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
118/520

SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi