Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN PARTİLEŞME SÜRECİ: CKMP’DEN İYİ PARTİ’YE TÜRKIYE’DE MİLLİYETÇİ PARTİLER
2023
Dergi:  
KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ
Yazar:  
Özet:

Fransız İhtilali ile ortaya çıkan ve sonrasında dünyanın önemli bir bölümünü etkileyen milliyetçilik akımı Osmanlı Devleti'ni de etkilemiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde milliyetçilik hareketi ulus-devlet bilinci olarak kendini göstermiştir. "Türk" ve "millet" kavramlarına yapılan vurgu bu anlamda milliyetçilik göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Cumhuriyet dönemi Türk siyasal hayatında birçok parti kurulmuş ve yönetime talip olmuştur. Bu partiler belirli toplumsal kesimlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış ve genelde bir ideolojik hareketin de temsilcileri konumunda olmuşlardır. Sol, sağ, liberal, din ve milliyet temelli siyasal partiler siyasal faaliyetler yürütmüşlerdir. Bu çalışmada çok partili demokratik hayatta Türk milliyetçiliğini hareket noktası olarak kabul eden ya da toplumsal kesimlerce Türk milliyetçiliği bağlamında konumlandırılan partilere ve partileşme sürecine ilişkin tarihsel akış ve karşılaştırmalara yer verilmektedir. İlk olarak, milliyetçilik kavramının ortaya çıkışı, tanımları ve Türkiye'deki milliyetçi hareketlerin teorik çerçevesi ele alınmaktadır. Kavramın çeşitli tanımları yapılmakta ve kökenine ilişkin farklı değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu bağlamda milliyetçiliğin vatandaşlık, vatanseverlik, etnikçilik, yabancı düşmanlığı, şovenizm gibi kavramlarla ilişkili olarak zenginleştiği vurgulanmakta, Almanya, İngiltere veya Fransa'nın milliyetçiliğin beşiği olduğu görüşlerine yer verilmektedir. Bu doğrultuda CMKP, MHP, BBP ve İYİ Parti’nin tarihsel gelişim süreçlerine yer verildikten sonra analiz ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Değerlendirme aşamasında ise Türkiye'de milliyetçilik vurgusuyla öne çıkan partiler ile milliyetçi olarak algılanan partilere ilişkin karşılaştırma ve değerlendirmeler yapılıyor. Milliyetçiliğin önemli bir oy potansiyeline sahip olduğu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde her dönem temsil edilme olanağına sahip olduğu ve yüzde yirmi oy potansiyeline sahip olduğu değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Partying Process Of Turkish Nationalism: Nationalist Parties In Turkey From Ckmp To The Iyi Party
2023
Yazar:  
Özet:

The nationalism movement, which emerged with the French Revolution and affected a significant part of the world afterwards, also affected the Ottoman Empire. In the Republic of Turkey, which was established after the collapse of the Ottoman Empire, the nationalism movement manifested itself as a nation-state consciousness. The emphasis on the concepts of "Turk" and "nation" appears as a nationalist indicator in this sense. In the Turkish political life of the Republican period, many parties were established and aspired to government. These parties emerged with the unification of certain social segments and were generally the representatives of an ideological movement. Political parties based on left, right, liberal, religion, and nationality have carried out political activities. In this study, the historical flow and comparisons regarding the parties that accepted Turkish nationalism as a starting point in multi-party democratic life or were positioned in the context of Turkish nationalism by social segments and the process of party formation are included. The first, discusses the emergence of the concept of nationalism, its definitions, and the theoretical framework for nationalist movements in Turkey. Various definitions of the concept are offered and there are different evaluations regarding its origins. In this context, the enrichment of nationalism in relation to concepts such as citizenship, patriotism, ethnicism, xenophobia, and chauvinism is emphasized, and the views that Germany, England or France is the cradle of nationalism are included. In this regard, after the historical development processes of CMKP, MHP, BBP, and İYİ Party are provided, analysis and comparisons are made. In the evaluation phase, comparisons and evaluations are made regarding the parties that stand out with an emphasis on nationalism in Turkey and the parties that are perceived as nationalist. It has been evaluated that nationalism has a significant vote potential and has the opportunity to be represented in the Turkish Grand National Assembly in every term and has a twenty percent vote potential.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ

Alan :   Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.013
Atıf : 1.971
KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ