Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 1
A Few Reports Related Settlement Activities After Greek-Turkısh Populatıon Exchange : The Case Of Antalya
2022
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Lozan Barış Anlaşması’nın ardından kabul edilen Türk-Rum Ahali Mübadelesi Mukavelenamesi’ne göre Anadolu’daki Rum Ortodoks halk ile Yunanistan’daki Müslüman halkın zorunlu mübadelesine karar verilmesi, Müslüman-Türk toplumunun büyük göçüne sebep olmuştur. Devlet için hayatî önem taşıyan büyük göç ve göçmen meseleleri, ilgili bir bakanlık kurularak, nizamnameler, talimatnameler yayınlanarak kısa zamanda çözülmeye çalışılmıştır. Mübadeleden daha önce gelenler, Anadolu sınırlarında yardıma muhtaç olanlar, savaşta evleri yananlar, farklı yerlerden gelen mülteciler de göç dalgasının içerisinde kalmışlardır. Ülkenin savaştan yeni çıkmış olması sebebiyle henüz refaha erişememesi neticesinde ülke içindeki yer değiştirmeler, Rumlardan boşalan ev ve araziler ile ilgili meseleler, ekonomik, idarî, hukukî ve benzeri birçok mesele, göçmenlerin iskânlarında sorunlar yaşanmasına ve iskânlarının uzamasına neden olduğu değerlendirilmektedir. Mübadele sonrası, mübadillerin yaptıkları işlere göre yerleşim bölgeleri belirlenmiş, iskân faaliyetleri bu bölgelerdeki iskân müdürlükleri tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Antalya ili de bu bölgelerden biri olmuştur. Zorunlu göç sonrası Antalya’da ikamet etmek durumunda kalan mübadiller ve diğer göçmenler bazı sorunlar yaşamıştır. Bu çalışmada, Antalya ilinde mübadillere ve diğer göçmenlere yapılan iskân faaliyetleri sırasında yaşanan; emval-i metruke (terk edilmiş mallar) azlığı, iskân için yer bulunamaması, iskân müdürleri ve memurlarının iskân işindeki başarısızlıklarının olup olmadığı, iskân defterlerinin eksiksiz olarak tutulmaması veya kayıtların nüfus müdürlüklerine gönderilmemesi gibi olumsuzluklar valilik ve müfettiş raporlarına yansıyan kısımlarıyla değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Few Reports Related Settlement Activities After Greek-Turkısh Populatıon Exchange : The Case Of Antalya
2022
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

According to the Turkish-Rum Ahali Exchange Convention adopted after the Lozan Peace Agreement, the decision on the compulsory exchange of the Roman Orthodox people in Anatolia and the Muslim people in Greece has led to the massive migration of the Muslim-Turkish society. The major immigration and immigration issues of vital importance for the state have been sought to be resolved in a short time by establishing a relevant ministry, by publishing regulations, instructions. Those who came before the exchange, those who needed help at the Anadolu borders, those who burned their homes in the war, and refugees from different places, were also in the wave of immigration. As a result of the country's newly out of war, it is not yet able to reach prosperity, the changes in the country, the issues related to the houses and land empty from the Roms, the economic, administrative, legal and many other issues are considered to have caused problems in the immigrants' shelters and the extension of their shelters. After the exchange, the exchanges were determined by the settlements according to the work they did, and the exchanges began to be carried out by the exchanges in these areas. And it was one of the regions of Antalya. The expatriates and other immigrants who remained in need to reside in Antalya after compulsory migration experienced some problems. In this study, the disadvantages of the emval-i metruke (abandoned goods) during the activities of the exchange in the province of Antalya and other immigrants, the lack of place for the exchange, the failure of the exchange directors and officials in the exchange work, the failure of the exchange records in full or the failure to send the records to the population directions, were assessed by the negative parts reflected in the governor's and inspector's reports.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 400
History Studies