Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 396
 İndirme 57
Sinop’ta Mübadele ve Bir Mübadil Köyü: Karacaköy
2016
Dergi:  
Marmara Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Göç, bir idarî sınırı geçerek yaşadığı yeri sürekli ya da uzun süreli olarak değiştirme olayını ifade etmektedir. Lozan Barış Anlaşması sonucunda 30 Ocak 1923’te imzalanan Türk-Rum Ahali Mübadelesi Mukavelenamesi’ne göre Anadolu’daki Rum Ortodoks halk ile Yunanistan’daki Müslüman halkın zorunlu mübadelesine karar verilmiştir. Mübadele ile yaklaşık 1.200.000 Rum Yunanistan’a, 400.000 Türk ise Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır. Boyutları, etkileri ve sonuçları yönünden incelendiğinde emsalsiz olan bu zorunlu göç ile yüz binlerce kişinin hayatı değişmiş, mübadiller bir yandan yeni vatanlarına uyum sağlamaya çalışırlarken diğer yandan da doğdukları toprakların oluşturduğu kimlik ve kültürlerini gelinen vatanda yaşatmaya çalışmışlardır. Mübadeleden etkilenen illerden biri de Sinop’tur. Sinop’ta yaşayan Rumlar mübadele ile evlerini ve arazilerini Yunanistan’dan gelen Türklere bırakmıştır. Bu çalışmada Sinop ilinde mübadeleninbelirgin örneğinin yaşandığı Sinop Merkez ilçe ile Erfelek ilçesine bağlı Karacaköy üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler: Mübadele, Sinop, Karacaköy ABSTRACT Migration means passing an administrative border and changing the place of living temporarily or permanently. As a result of the Lausanne Peace Treaty signed on 30 January 1923, by the Public Exchange Agreement of the Turkish-Greek People the Greek Orthodox people in Anatolia and the Muslim population in Greece were decided to compulsory population exchange in Greece. By the population exchange, about 1,2 millions of Greeks had to migrate to Greece while 400.000 Turks to Turkey. The lives of hundreds of thousand people changed, immigrants tried to adapt to their new home, besides they tried to keep alive their identity and culture taken from the land they were born as a result of this Exchange which is unique by means of its dimensions, effects and results. One of the provinces affected from the Exchange is Sinop. The Greeks living in Sinop left their homes and lands to the Turks coming from Greece after the Exchange. In this study, the central district of Sinop and Karacaköy bounded to District of Erfelek emphasized, where the most prominent samples of the Exchange occurred. Keywords: Population exchange, Sinop, Karacaköy

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Marmara Coğrafya Dergisi
Marmara Coğrafya Dergisi