Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 15
SAVUNMA HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (2002-2019)
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki son yıllarda araştırmacılar tarafından önemli bir çalışma alanı olmuştur. Yapılan çalışmalar teorik ve ampirik olarak savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkisini farklı bakış açılarıyla incelemişlerdir. Bu çalışmanın amacı ise 2000 ve 2001 ekonomik krizleri sonrasında Türkiye’nin savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkisini 2002-2019 yılları arasındaki verilerinden yola çıkarak incelenmiştir. Çalışmada ilk olarak savunma harcamaları ve ekonomik büyüme kavramlarının tanımlarına yer verilmektedir. Sonra savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkilerini belirleyen teorileri ve bu teorilerden yola çıkarak Türkiye’de ve dünyada yapılmış çalışmalardan seçilmiş örneklere yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda ise Türkiye’nin 2002-2019 yılları arasındaki verileri kullanılarak model kurulmuştur. Kurulan modelle veriler durağanlık analizi, eş-bütünleşme analizi ve nedensellik analizleriyle incelenmiştir. Yapılan testler ve analizler sonucunda değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Uzun dönemde savunma harcamaları artış gösterdiğinde ekonomik büyümenin azalma gösterdiği belirlenmiştir. Diğer bir deyişle savunma harcamaları ile ekonomik büyümeye arasında uzun dönemde negatif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bu durum Neo-klasik Teorinin Türkiye’de geçerli olabileceğini ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

The impact of defence spending on economic growth: the example of Turkey (2002-2019)
2023
Yazar:  
Özet:

The relationship between defense spending and economic growth has been an important field of study by researchers in recent years. The study has studied the theoretically and empirically the impact of defence spending on economic growth from different perspectives. The aim of this study is to study the impact of Turkey’s defense spending on economic growth after the 2000 and 2001 economic crises, based on the data between 2002 and 2019. The study first sets out the definitions of defence spending and economic growth. The theories that determine the impact of defence spending on economic growth and from these theories are selected examples of studies in Turkey and the world. At the end of the study, the model was established using the data of Turkey between the years 2002-2019. The data for the established model was studied by the stagnation analysis, the co-integration analysis and the causality analysis. The results of the tests and analyses were the existence of a long-term relationship between variables. As long-term defence spending increases, economic growth has been shown to decline. In other words, there has been a long-term negative relationship between defense spending and economic growth. This situation has shown that the Neo-Classic Theory may be valid in Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 1.453
Journal of Social and Humanities Sciences Research