Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
Diyetle Şeker Alımı: Tolere Edidebilir Üst Alım Miktarı
2021
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Diyet farklı türde şekerler içerir. Bazıları üretim veya pişirme sırasında besinlere eklenmekte, bazıları da meyve, sebzeler, bal ve süt gibi besinlerde doğal olarak bulunmaktadır. Son yıllarda aşırı eklenmiş şeker tüketiminin diş çürükleri, fazla kilo ve obezite, metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalıklar gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların sağlık üzerine olası olumsuz etkileri araştırmaların önemli konusudur. Ayrıca enerji alımı eklenmiş şek erden gelen bireylerin diyet kalitelerinin düşük olduğu da rapor edilmiştir. Sağlık profesyonelleri uzun yıllardır eklenmiş şeker alımını sınırlandırmayı önermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) artan bilime dayalı kanıtlar sonucunda 2015 yılında şeker alım rehberini güncellemiş ve eklenmiş şeker artı bal, meyve sularında bulunan doğal şekerler olarak tanımlanan “serbest şeker” üzerine odaklanmıştır. Yeni rehberlerde serbest şekerin diyette toplam enerjinin <%10’u olması, ek sağlık yararları için de toplam enerjinin <%5’e azaltılması önerilmiştir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) toplum görüşüne sunduğu ve 2021 yılı sonunda tüm kaynaklardan sağlanan diyet şekeri için bilime dayalı olarak Tolere Edilebilir Üst Alım Miktarı (UL) yayınlayacaktır. Ulusal otoritelerin diyetle eklenmiş/serbest şeker alımını azaltma için sağlıklı besin çevresi oluşturulmasını desteklemesi ve ulusal besin ve beslenme politikalarını oluşturması, uygulaması ve izlemesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Sugar intake with diet: the amount of supreme intake can be tolerated
2021
Yazar:  
Özet:

The diet contains different types of sugar. Some are added to foods during production or cooking, while some are naturally found in foods such as fruits, vegetables, honey and milk. Over-added sugar consumption in recent years is an important topic of research on the potential negative health effects of non-metabolic diseases, such as tooth fractures, overweight and obesity, metabolic syndrome and cardiovascular diseases. It has also been that the diet quality of individuals who are added to energy intake is low. Health professionals have recommended to limit the added sugar intake for many years. As a result of increasing scientific evidence, the World Health Organization (WHO) updated the sugar intake guide in 2015 and focused on added sugar plus honey, which is defined as natural sugar in fruit waters. The new guidelines suggest that free sugar is <10% of the total energy in the diet, and that the total energy is reduced to <5% for additional health benefits. The European Food Safety Authority (EFSA) will publish the Scientific-Based Tolerable Supreme Consumption (UL) for Dietetic Sugar, which is presented to the public and provided from all sources by the end of 2021. National authorities need to support the creation of a healthy nutritional environment to reduce dietary/free sugar intake and to establish, implement and monitor national nutritional and nutritional policies.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.923
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi