Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 151
 İndirme 19
 Sesli Dinleme 2
BİREYSEL DUYARLILIKTAN KOLEKTİF DİSİPLİNE: MEHMET RAUF’UN HALAS ROMANI VE TÜRK MİLLİYETÇİSİ NİHAT
2020
Dergi:  
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mehmet Rauf (1875-1931), Türk edebiyatında adı daha çok Eylül romanıyla tanınmış bir yazardır. Oysa Servet-i Fünun dönemi nesrinin Halit Ziya Uşaklıgil’den sonra en önemli temsilcilerinden kabul edilir. Yazar genel olarak aşk çeşitlerine, hayal kırıklıklarına, kadın-erkek sorunlarına yer veren eserler yazmıştır. İlk eserlerinde toplumun aksayan yanlarını dert edinmez. Ancak yazarın edebi anlayışı son romanlarından Halas ve Define’yle değişir. Bu iki romana kadar bireysel konularda ısrarla duran yazar özellikle Halas’da eksenini farklılaştırır. Bu eserlerle beraber epik konulara, arayışlara yer verir. Yazarın “Halas” yani Kurtuluş adlı romanı, Türk Kurtuluş Savaşı’nı anlatır. Yazar, tema olarak vatan sevgisini merkeze alarak, baş karakter çerçevesinde milli bilinci ve direnişi güçlendirmek üzere eserini kurgulanmıştır. Bu nedenle Türk edebiyatında milli mücadeleyi anlatan romanlar arasındadır. Bu çalışmada Mehmet Rauf’un romancılığı hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmış ve “Halas” romanı fikir hareketlerinden Türkçülük bağlamında başkarakter üzerinden incelenmiştir. Halas da bir karakter etrafında ele alınan Türkçülüğün, anlatıcının perspektifinden yansıtılan bakış açısıyla roman açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

From Individual Audience to Collective Discipline: Muhammad Rauf's Halas Novel and Turkish Militarian Nihat
2020
Yazar:  
Özet:

Mehmet Rauf (1875-1931), a writer known in Turkish literature for his novel September. But the wealth-i Fünun period is accepted by the generations after Halit Ziya Uşaklıgil's important representatives. The author generally wrote works that involve various kinds of love, disappointments, women and men's problems. They do not worry about the first part of the society. But the writer's literary understanding changes from his latest novels with Halas and Define. The writer who insists on individual subjects as much as these two novels distinguishes his axis especially in Halas. With these works, they place epic subjects, searches. The author's novel "Halas" or "Rescue" tells the Turkish Liberation War. The author, taking at the center of the patriotic love as a theme, established his work in the framework of the main character to strengthen national consciousness and resistance. This is why it is among the novels that tell the national struggle in Turkish literature. In this study, a brief information was made about the romanticity of Mehmet Rauf and the novel "Halas" was studied through the main character in the context of Turkish. Halas also tried to explain the novel with the perspective of the Turkish, which is discussed around a character, reflected from the narrative's perspective.

Anahtar Kelimeler:

From Individual Sensitivity To Collective Discipline: Halas Rome Of Mehmet Rauf and Turkish Nationalist Nihat
2020
Yazar:  
Özet:

Mehmet Rauf (1875-1931) is a writer in Turkish literature whose name is best known for his novel, Eylül. However, he is considered one of the most important representatives of the prose of Servet-i Fünun period after Halit Ziya. The author generally wrote works that included types of love, frustrations, and male-female problems. In his first works, he does not worry about the disrupted aspects of society. However, the writer's literary understanding changes with his latest novels, Halas and Define. The author has designed his work to strengthen national awareness and resistance within the framework of another character by focusing on the love of homeland as a theme in Halas. For this reason, it is among the novels describing the national struggle in Turkish literature. In this study, a brief information about the author’s writing has been made and “Halas” has been examined in the context of Turkism from the idea movements.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 498
Atıf : 648
2023 Impact/Etki : 0.088
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi