Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
TÜRKİYE’DE SURİYELİ SIĞINMACILARA YAKLAŞIMLAR: TEMAS VE TEHDİT KURAMLARININ ANALİZİ
2021
Dergi:  
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye toplumunun Suriyeli sığınmacılara karşı tutumlarını etkileyen faktörler nelerdir? Elinizdeki çalışma Türkiye’de çok sık sorulan ancak akademik yazında çok az araştırılan bu soruya odaklanmaktadır. KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen ve ulusal çapta temsil kabiliyeti olan Suriyelilere karşı yaklaşımlar araştırmasının verilerini çevresel faktörlerle birleştirerek kullanan çalışma, Türkiye bağlamında gruplar arası temas ve grup tehdidi kuramlarını ilk kez doğrudan test etmektedir. Çalışmanın bulgularına göre, Suriye sınırına yakın olan illerde Suriyelilere karşı olumsuz yaklaşımlar ülke ortalamasının üzerindedir. Ayrıca, temas kuramının varsayımlarına uygun olarak günlük hayatında Suriyelilerle daha sık karşılaşan katılımcılarda olumsuz yaklaşımlar azalma eğilimi göstermektedir. Ancak bu azalma Suriyeli nüfusun il nüfusunun küçük bir kısmını temsil ettiği durumlarda geçerlidir. İl düzeyindeki Suriyeli nüfusun toplam nüfusun %10’unun üzerinde olduğu durumlarda daha sık temas tam tersi etki yaparak, olumsuz yaklaşımları artırmaktadır. Grup tehdidi kuramının açıklayıcılığı ise sınırlıdır. Kuram, sadece hem Suriyeli nüfusun yüksek olduğu hem de işsizlik oranının yüksek olduğu Hatay ve Şanlıurfa gibi illerdeki yaklaşımlar için açıklayıcı olmaktadır. Son olarak, siyasi parti tercihi ile yaklaşımlar arasındaki ilişkinin de katılımcıların ekonomik kriz beklentisine bağlı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Approaches to Syrian refugees in Turkey: Theme and Analysis of Threats
2021
Yazar:  
Özet:

What are the factors that influence the Turkish society’s attitude towards Syrian refugees? Your study focuses on this question that is often asked in Turkey but is very little researched in the academic summer. The study, which is conducted by the KONDA Research and Consultancy and which uses the data of the study of approaches to Syrians with representative capacity at the national level by combining environmental factors, for the first time in the context of Turkey directly tests the theories of inter-group contact and group threat. According to the findings of the study, negative approaches to the Syrians in the provinces near the border with Syria are above the country's average. In addition, negative approaches tend to decrease in participants who meet more frequently with the Syrians in their daily lives, according to the presumptions of the contact theory. However, this decrease applies in cases where the Syrian population represents a small portion of the province population. In cases where the Syrian population at the province level is above 10% of the total population, more frequently contact makes the opposite effect, increases negative approaches. The explanation of the group threat theory is limited. The theory is only an explanation for approaches in the years such as Hatay and Shanlıurfa where the Syrian population is high and the unemployment rate is high. Finally, the relationship between political party preference and approaches has also been shown to be dependent on the economic crisis expectations of the participants.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sosyoloji Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 244
Atıf : 1.492
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi