Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 44
 İndirme 6
1923-1980 Yılları Arasında Isparta Sanayisi ve Ekonomiye Katkıları
2021
Dergi:  
Gazi Akademik Bakış
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Isparta’nın 1923-1980 yılları arasındaki sanayi faaliyetleri ve bunların Isparta ekonomisine sağladığı katkılar incelenmiştir. Isparta sanayisinde, gülcülük, gülyağcılık ve halı dokuma sektörleri şehrin ekonomisine yön vermiştir. Bunların yanında Isparta’da eski yöntemlerle yapılan küçük el sanatları dokumacılık, dericilik, kunduracılık, bakırcılık, urgancılık-mutaflık ve nalbantlık varlığını sürdürmüş fakat sanayileşme ile küçük el sanatlarının ekonomiye etkisi azalmıştır. Cumhuriyet döneminde Türkiye’de uygulanan iktisat politikaları sayesinde, 1923-1980 yılları arasında Isparta’da önemli fabrikalar kurulmuştur. Özellikle 1970’ten itibaren farklı sanayi sektörleri gelişmiş, çimento, yem, orman ürünleri işleme, bisküvi, meyve suyu, konfeksiyon fabrikaları açılmış ve bunlar sayesinde Isparta’nın ihracat yaptığı ürün sayısı ve sanayiye bağlı gayrisafi milli gelir düzeyi artmıştır. Isparta sanayisinde önemli bir yer tutan bu fabrikalar hem şehrin ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. Cumhuriyet döneminde Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları sayesinde sanayileşme artmış ve 1978 yılına gelindiğinde Isparta sanayisinin il gayri safi milli hasılası üzerindeki payı %15,1’e yükselmiş ve Isparta sanayisi bu oran ile tarım sektörünün %25,1’lik payından sonra şehrin ekonomisine en çok katkı sağlayan ikinci alan olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

1923-1980 Yılları Arasında Isparta Sanayisi ve Ekonomiye Katkıları
2021
Yazar:  
Özet:

This study examined the industrial activities of Isparta between 1923-1980 and their contribution to the Isparta economy. In the Isparta industry, the smiling, smiling and carpet fabric sectors have directed the city’s economy. In addition to these, small crafts made in the ancient methods in Isparta have continued to exist: texture, peeling, curling, bakery, urgance-mutaffy and nalbanty, but the impact of industrialization and small crafts on the economy has decreased. Thanks to the economic policies implemented in Turkey during the Republic period, important factories were established in Isparta between 1923 and 1980. Especially since the 1970s, different industrial sectors have developed, cement, food, forest products processing, biscuits, fruit juice, costume factory have been opened and thanks to this the number of products exported by Isparta and the non-profit national income related to the industry has increased. These factories, which hold a significant place in the Isparta industry, have contributed both to the city’s economy and the country’s economy. Thanks to the economic policies implemented in Turkey during the Republic, industrialization increased and in 1978; the share of the Isparta industry on the state non-clean national income increased to 15.1%, and the Isparta industry with this ratio, after the share of the agricultural sector of 25.1%, was the second largest contribution to the city's economy.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Akademik Bakış

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 483
Atıf : 2.904
2023 Impact/Etki : 0.104
Gazi Akademik Bakış