Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Ekonomisinde İhracata Dayalı Büyüme Politikalarının Geleceği: Bir Ekonometrik Simülasyon Yaklaşımı
2023
Dergi:  
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye ekonomisinde 1960-1980 yılları arasında uygulanan ithal ikameci sanayileşme politikalarının başarısız olması, ekonomik büyüme için ihracata dayalı politikaların benimsenmesine neden olmuştur. 1980 yılında ekonomi politikalarında köklü dönüşümler yaşanmıştır. 1980 yılından günümüze sürdürülebilir ekonomik büyüme için ihracata önemli anlamlar yüklenmiştir. Bu nedenle çalışmada, 1987-2021 dönemi yıllık veri setleriyle ARDL sınır testi yaklaşımı kullanılarak Türkiye ekonomisinde ihracat ve ekonomik büyüme arasındaki uzun ve kısa dönem ilişki incelenmiş ve Türkiye 2022-2032 dönemi kişi başı GSYH rakamları ekonometrik simülasyon yöntemiyle öngörülmüştür. ARDL modeli tahmin sonuçlarında ihracatın kısa ve uzun dönemde ekonomik büyüme üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve pozitif etkili olduğu görülmüştür. Yapılan öngörü analizinde, kişi başı GSYH’nın 2032 yılında baz ihracat senaryosunda 20990$, düşük ihracat senaryosunda 17327$ ve yüksek ihracat senaryosunda ise yaklaşık iki katına çıkarak 25157$ olabileceği tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar Türkiye ekonomisinde gelecek on yılda kişi başı GSYH’nın yaklaşık iki katına çıkmasının mümkün olabileceğini ancak bu rakamlara ulaşılabilmesi için ihracatın yıllık ortalama %13.86 kadar arttıracak politika bileşenlerine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Future Of Export-based Growth Policies In The Turkish Economy: An Econometric Simulation Approach
2023
Yazar:  
Özet:

The failure of the import substitution industrialization policies implemented in the Turkish economy between 1960 and 1980 led to the adopting of export-oriented policies for economic growth. In 1980, radical transformations were experienced in economic policies. Since 1980, exports have been attributed important meanings for sustainable economic growth. Therefore, this study analyzes the long-run and short-run relationship between exports and economic growth in the Turkish economy by using the ARDL bounds test approach with annual data sets for the period 1987-2021 and forecasts Turkey's GDP per capita for the period 2022-2032 by econometric simulation method. The ARDL model estimation results show that exports have a statistically significant and positive effect on economic growth in the short and long run. According to the forecast analysis, it has been determined that the per capita GDP in 2032 will be $20990 in the base export scenario, $17327 in the low-export scenario, and nearly double to $25157 in the high-export scenario. These results show that it is possible for the GDP per capita to nearly double in the next ten years in the Turkish economy. Still, policy components are needed to increase exports by an average of 13.86% annually to reach these figures.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 461
2023 Impact/Etki : 0.412
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi